Ο ΟΗΕ καλεί την ΕΕ να διακόψει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ουγγαρία

Έκκληση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλουν τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στην Ουγγαρία απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Αφορμή για το κάλεσμα είναι ο νόμος που ψήφισε πριν λίγες εβδομάδες η Ουγγαρία, ο οποίος – σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία – έχει οδηγήσει στην κράτηση δεκάδων προσφύγων μέσα σε κοντέινερ για εμπορεύματα, πίσω από ψηλά συρματοπλέγματα.

Έως τις 7 Απριλίου, υπήρχαν 110 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά και οικογένειες που κρατούνταν κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Εκκλήσεις τέτοιου είδους από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είναι σπάνιες, και συνήθως αντανακλούν φόβους για άθλιες συνθήκες στην κράτηση και την μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών. Στο παρελθόν, η Ύπατη Αρμοστεία είχε ζητήσει την διακοπή των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Η Ουγγαρία έχει οικοδομήσει ένα αντιμεταναστευτικό τείχος κατά μήκος των νότων συνόρων της και έχει αρχίσει την κατασκευή ενός δεύτερου, ακόμα μεγαλύτερου τείχους.

Βάσει των υφιστάμενων κανόνων ασύλου, η κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα να επαναπροωθεί αιτούντες άσυλο στη χώρα από την οποία μπήκε στην Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr