Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα τριών μηνών κήρυξε την Αίγυπτο ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο εκκλησιών κοπτών στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα.

Το συμβούλιο εθνικής άμυνας, που συγκάλεσε ο πρόεδρος αλ Σίσι, αποφάσισε να κατέβει στους δρόμους ο στρατός της Αιγύπτου.

Το μέτρο κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στις αρχές της Αιγύπτου να προχωρούν σε συλλήψεις χωρίς εντάλματα όπως και να διενεργούν έρευνα σε σπίτια χωρίς κάποια επίσημο έγγραφο.

Η εφημερίδα Αλ Αχράμ κάνει λόγο για 47 νεκρούς και 150 τραυματίες επικαλούμενη πηγές από το Υπουργείο Υγείας. 29 είναι τα θύματα της επίθεσης στην Τάντα και 18 στην Αλεξάνδρεια.

Η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις δυο πολύνεκρες επιθέσεις ενώ απειλεί και με νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο. Ο Πάπας ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων των επιθέσεων.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις ενώ το Ισραήλ προειδοποίησε τους υπηκόους του να μην επισκέπτονται την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.

Πηγή: skai.gr