Στοκχόλμη: 4 οι νεκροί και 15 οι τραυματίες σύμφωνα με την αστυνομία

Φορτηγό έπεσε λίγο πριν τις 15:00 (τοπική ώρα) επάνω σε πεζούς και στη βιτρίνα πολυκαταστήματος σε κεντρικό πεζόδρομο στην Στοκχόλμη. Η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει πως πρόκειται για επίθεση από την οποία μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους  τέσσερα άτομα και 15 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων τα 9 βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση. 

Το φορτηγό παρέσυρε πεζούς και καρφώθηκε στην βιτρίνα του καταστήματος Ahlens.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια».

Αρχικά υπήρξε η πληροφορία για μια σύλληψη, κάτι το οποίο, ωστόσο διαψεύστηκε στη συνέχεια από τις σουηδικές αρχές.

Τοπικά μέσα αναφέρουν πως καταζητείται ένας άνδρας ο οποίος φορά γκρι ζακέτα και φέρεται να εμπλέκεται με την επίθεση. 

Η επίσημη ανακοίνωση της Σουηδικής αστυνομίας κάνει λόγο για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια από την οποία υπάρχουν αρκετοί και τραυματίες και θανάτους χωρίς να δίνει τους ακριβείς αριθμούς.

Η Σουηδική αστυνομία σημειώνει επίσης πως δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη και περιστατικού με πυροβολισμούς σε πλατεία κοντά στο σημείο της επίθεσης και σημειώνει πως τόσο οι σταθμοί του μετρό όσο και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Στοκχόλμης παραμένουν αποκλεισμένοι από αστυνομικές δυνάμεις.

Η Σουηδική αστυνομία σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων και συγκεντρώνουν στοιχεία από κάμερες ασφαλείας που θα τους οδηγήσουν γρήγορα στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό δραστών.

Σε συνέχεια της επίθεσης στο κέντρο της Στοκχόλμης, οι αρχές στη Νορβηγία βρίσκονται σε επιφυλακή με όλα τα τμήματα της αστυνομίας να είναι πλέον ένοπλα και τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και σταθμούς μετρό και τρένων να είναι ιδιαιτέρως αυξημένα.

To Reuters αναφέρει πως η Σουηδική αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή δύο ατόμων τα οποία ανακρίνει.

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με τον τελικό αριθμό νεκρών και τραυματιών με την αστυνομία να μην έχει δώσει στη δημοσιότητα κανένα επίσημο στοιχείο.

Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο νοσοκομειακή πηγή σημειώνει πως ένας είναι ο νεκρός ενώ 15 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ένας άνδρας συνελήφθη στο βόρειο τμήμα της Στοκχόλμης και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε νωρίτερα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, ανέφεραν πηγές που δεν κατονομάζονται στην εφημερίδα Aftonbladet.

Το μετρό στη Σουηδική πρωτεύουσα έχει ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία του. 

Η αστυνομία μετά από αρκετές ώρες εξέδωσε νεότερη ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει τη σύλληψη ενός άνδρα ο οποίος σχετίζεται με την επίθεση χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης η αστυνομία ενημέρωσε πως επισήμως οι νεκροί από την επίθεση είναι 4 και 15 οι τραυματίες εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση. 

Αυτόν τον άνδρα έχει συλλάβει η Σουηδική αστυνομία αλλά οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν την εμπλοκή του



Police haul down a man and arrest him







Σύμφωνα με το BBC το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στην πλατεία Drottninggatan (Queen Street), σε έναν από τους μεγαλύτερους πεζοδρόμους της πόλης λίγο πριν τις 15:00 τοπική ώρα.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή. 



Σουηδικό ραδιόφωνο αναφέρει πως από το περιστατικό υπάρχουν τρεις νεκροί, πληροφορία η ακόμη δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές. 












 











To BBC αναφέρει πως μετά την πρόσκρουση του φορτηγού σε εμπορικό κατάστημα υπήρξε φωτιά ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί.






Σημειώνεται πως το φορτηγό μετά από τρελή πορεία στον πεζόδρομο εισήλθε σε εμπορικό κατάστημα. αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως είδαν πολλούς ανθρώπους τραυματίες. 

Στο σημείο πέρα από πολύ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίες βρίσκονται και πολλά πυροσβεστικά οχήματα αλλά και ασθενοφόρα.



Εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε πως υπάρχουν δύο νεκροί από την πρόσκρουση του φορτηγού. 



To Sky News επικαλούμενο πηγές από τη Σουηδική αστυνομία αναφέρει πως υπήρξαν δύο περιστατικά. Το ένα ήταν η πρόσκρουση του φορτηγού και το άλλο έλαβε χώρα λίγα λεπτά αργότερα σε κοντινή πλατεία όπου υπήρξαν πυροβολισμοί.

Οι αρχές έχουν εκκενώσει όλους τους σταθμούς του μετρό στο κέντρο της Στοκχόλμης και τα δρομολόγια του μετρό έχουν προς το παρόν σταματήσει. 












Η Σουηδική αστυνομία μέσω του εκπροσώπου της τόνισε πως το περιστατικό δεν είναι ατύχημα αλλά επίθεση και ως τέτοια αντιμετωπίζεται. 




Ο πρωθυπουργός της χώρας πριν από μερικά λεπτά σημείωσε πως το περιστατικό είναι επίθεση και όχι ατύχημα και υπάρχει ήδη μία σύλληψη. 

Φωτογραφία από τη στιγμή της σύλληψης 






Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, ενώ τώρα επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 2 νεκρούς, 8 τραυματίες και έναν νεκρό σκύλο. 

Ο ΣΚΑΙ επικοινώνησε με το ελληνικό ΥΠΕΞ το οποίο αναφέρει πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες ανάμεσα στα θύματα ή τους τραυματίες. 

Επισήμως η αστυνομία κάνει λόγο για τρεις νεκρούς μετά την επίθεση. 


Αυτόν τον άνδρα έχει συλλάβει η Σουηδική αστυνομία:



Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Expressen αμέσως μετά την πρόσκρουση του φορτηγού στο εμπορικό κέντρο τρεις ένοπλοι άνδρες διέφυγαν από το σημείο, πληροφορία την οποία δεν επιβεβαιώνει η αστυνομία. 

Δείτε στο Video που ακολουθεί τη στιγμή της σύλληψης ενός υπόπτου από την Σουηδική αστυνομία: 

   


Το Sky News μεταδίδει πως η σουηδική αστυνομία διαψεύδει πως υπάρχει σύλληψη που να συνδέεται με την επίθεση. 

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα καθώς τα δίκτυα έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο και προτείνουν τη χρήση εφαρμογών επικοινωνίας. 

Η εταιρεία στην οποία ανήκει το φορτηγό με το οποίο έγινε η επίθεση σημειώνει πως το όχημα εκλάπη σήμερα το πρωί στοιχείο το οποίο δήλωσε άμεσα στην αστυνομία. 

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Σουηδίας λίγο μετά την ενημέρωση που έλαβε από τις αρχές: "Όλα τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια".




 










Μονάδες της αντιτρομοκρατικής στο κέντρο της Στοκχόλμης



Πηγή: skai.gr