Ισημερινός: Η νίκη του κυβερνητικού Μορένο γλιτώνει τον Ασάνζ

Η νίκη του «κυβερνητικού» Μορένο στον Ισημερινό γλίτωσε τον ιδρυτή των Wikileaks από μία πιθανή «έξωσή» του από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, μετά την ήττα του δεξιού υποψηφίου για την προεδρία, Γκιγιέρμο Λάσο, που είχε ορκιστεί να διώξει τον Ασάνζ από την πρεσβεία στο Λονδίνο εντός 30 ημερών από την ημέρα της εκλογής του.

«Καλώ τον Λάσο να εγκαταλείψει τον Ισημερινό εντός 30 ημερών, χωρίς τα εκατομμύριά του που έχει καταθέσει σε φορολογικούς παραδείσους», έγραφε σκωπτικά το βράδυ της Κυριακής στο twitter o Τζούλιαν Ασάνζ, μετά το κλείσιμο της κάλπης και τη διαφαινόμενη ήττα του Λάσο.

Ο Λάσο υποστηρίζει πως μία χρεοκοπημένη χώρα όπως ο Ισημερινός που προσπαθεί να ορθοποδήσει υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης σφάλλει προσφέροντας άσυλο στον Ασάνζ.

«Ο Ισημερινός δεν έχει καμία δουλειά να ξοδέψει έστω και ένα σεντ για την προστασία κάποιου που επιτρέπει τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών», δήλωνε τον Φεβρουάριο στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ασάνζ έχει βρει άσυλο τα τελευταία πέντε χρόνια στην πρεσβεία, απολαμβάνοντας την προστασία της αριστερής κυβέρνησης του Ισημερινού, χάρη στην οποία αποφεύγει την έκδοσή του στην Σουηδία.

Οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ζητούν την έκδοση του Ασάνζ στην χώρα, καθώς τον βαραίνουν κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, τις οποίες ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Ο Ασάνζ δε συναινεί στην έκδοσή του στη Σουηδία, επειδή φοβάται μία πιθανή δεύτερη έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινές πολυετούς κάθειρξης για την δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών.

To 2010 τα WikiLeaks είχαν εκδώσει χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα και διπλωματικά ντοκουμέντα των ΗΠΑ, σε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην ιστορία.

Αν και ο κυβερνητικός υποψήφιος Λένιν Μορένο είχε δεσμευθεί πριν τη νίκη του να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη φιλοξενία του Ασάνζ στην πρεσβεία της χώρας, φρόντισε και αυτός να τονίσει πως, ως πρόεδρος, θα ζητήσει από τον ιδρυτή των Wikileaks να μην παρεμβαίνει στην πολιτική των «φιλικών κρατών» με τα οποία συνεργάζεται ο Ισημερινός.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας