Ο Τραμπ κατήργησε τις περιβαλλοντικές προστασίες της εποχής Ομπάμα

Εκτελεστική εντολή που καταργεί περιβαλλοντικές προστασίες που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Ομπάμα υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, εγείροντας νέους φόβους για το κατά πόσον η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ανάμεσα στις εντολές Ομπάμα που αποσύρονται είναι η υποχρέωση των μονάδων παραγωγής ενέργειας να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 32% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030. Παράλληλα, ο κ. Τραμπ απέσυρε την προσωρινή απαγόρευση κατασκευής νέων ανθρακωρυχείων σε ομοσπονδιακή γη.

Η απορύθμιση του κλάδου της ενέργειας, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων, ήταν προεκλογικές υποσχέσεις του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα. Πριν υπογράψει το διάταγμα, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι βάζει τέλος στον «πόλεμο κατά του κάρβουνου» και σε «ρυθμίσεις που σκοτώνουν δουλειές».

Ωστόσο, στον αντίποδα, οι προστασίες που ανακλήθηκαν είναι «κλειδιά» στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Η σημερινή εντολή δεν θα έχει μεγάλη πρακτική σημασία, καθότι πολλά από τα μέτρα της εποχής Ομπάμα έχουν ανασταλεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο εξετάζει προσφυγή που είχαν καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης ορισμένες πολιτείες.

Παρά ταύτα, είναι συμβολικά της πρόθεσης του κ. Τραμπ να αναχαράξει την πολιτική της Ουάσιγκτον όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Στην πράξη, η νέα εντολή αναθερμαίνει τις ανησυχίες ότι η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να αγνοήσει τη Συμφωνία του Παρισιού, ενδεχόμενο που ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκλείσει, πάνω από δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του προέδρου.

Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν περιστοιχισμένος από ανθρακωρύχους, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος Σκοτ Προύιτ, ο οποίος παλαιότερα ήταν πολιτικός αντίπαλος της υπηρεσίας της οποίας σήμερα ηγείται.

Ο κ. Προύιτ, σημείωσε πως με το διάταγμα ο πρόεδρος Τραμπ «απορρίπτει το αφήγημα» ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι υπέρ της ενέργειας και υπέρ του περιβάλλοντος ταυτόχρονα.
Πηγή: skai.gr