Κλείσιμο

Πράσινο φως στη Στέρτζιον για νέα διαπραγμάτευση με το Λονδίνο

Το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο έδωσε την εξουσιοδότηση στην Πρωθυπουργό της τοπικής σκωτσέζικης κυβέρνησης και ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζιον να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο για τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.

Το SNP δε διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο Χόλιρουντ (63 βουλευτές επί συνόλου 129), αλλά όπως αναμενόταν η πρόταση της κας Στέρτζιον υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του κόμματος των Πρασίνων. Συνολικά η πρόταση πέρασε με ψήφους 69 έναντι 59.

Η κα Στέρτζιον έχει πει ότι η ψήφος υπέρ του Brexit έχει αλλάξει τα δεδομένα, δημιουργώντας συνθήκες για νέα διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της Σκωτίας μετά από το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2014. Οι Σκωτσέζοι καταψήφισαν το Brexit σε ποσοστό 62%.

Η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός έχει καθορίσει την περίοδο μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019, δηλαδή πριν από την υλοποίηση του Brexit, ως την περίοδο εντός της οποίας οι Σκωτσέζοι θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ωστόσο, η Τερέζα Μέι, που έχει το νομικό δικαίωμα να απορρίψει το αίτημα για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, έχει διαμηνύσει σαφώς στην κυβέρνηση της Σκωτίας ότι «τώρα δεν είναι η ώρα». Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έχει πει πως η προετοιμασία για ένα δημοψήφισμα που θα απειλούσε τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου την ίδια περίοδο με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα υπονόμευε τη θέση του Λονδίνου έναντι των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, η κα Μέι θα συζητούσε το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα στη Σκωτία να πραγματοποιηθεί μετά από το Brexit και πιθανώς εφόσον το SNP κερδίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές στη Σκωτία, που είναι προγραμματισμένες για το 2021.

Μετά από συνάντησή της με την κα Μέι στη Γλασκώβη τη Δευτέρα, η Νίκολα Στέρτζιον είπε ότι δεν άκουσε από τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό οποιαδήποτε σκέψη για κάποια παραχώρηση προς τη Σκωτία που θα άλλαζε τα δεδομένα.

Το απόγευμα της Τετάρτης η κα Μέι θα ενεργοποιήσει επισήμως τη διαδικασία του Brexit όπως ορίζεται από το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εκκινώντας την αντίστροφη μέτρηση των δύο ετών που θα φέρουν το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ.

Δεν διαπραγματεύεται η βρετανική κυβέρνηση 

Απορρίπτει η βρετανική κυβέρνηση στο Λονδίνο την επιθυμία της Σκωτίας για δεύτερο δημοψήφισμα απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας πως δεν θα διαπραγματευτεί τέτοιο ενδεχόμενο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η σκοτσέζικη Βουλή εξουσιοδότησε νωρίτερα την πρώτη υπουργό Νίκολα Στέρτζιόν να διαπραγματευτεί με το Λονδίνο για την διενέργεια δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, δηλαδή ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του Brexit.

«Θα ήταν άδικο για τον λαό της Σκωτίας να του ζητηθεί να λάβει μία κρίσιμη απόφαση χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες για τη μέλλουσα σχέση με την Ευρώπη, ή πώς θα μοιάζει μία ανεξάρτητη Σκωτία», αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε διαμηνύσει πως ενδεχομένως θα ήταν ανοιχτή σε σκοτσέζικο δημοψήφισμα, αλλά μετά το Brexit.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο