Η Γερμανία άρχισε έρευνα για τις καταγγελίες για τουρκική κατασκοπεία

Έρευνα πάνω στις καταγγελίες ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν φερόμενους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν στη Γερμανία άρχισαν οι γερμανικές εισαγγελικές Αρχές, σε ένα ακόμα πλήγμα για τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις.

Οι καταγγελίες για ύποπτη τουρκική δραστηριότητα κατασκοπεία ήλθαν στην επιφάνεια μετά από ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung και άλλων μέσων ενημέρωσης, που ανέφεραν ότι οι τουρκική μυστική υπηρεσία MIT είχε παραδώσει στις γερμανικές Αρχές κατάλογο με τα ονοματεπώνυμα «γκιουλενιστών» που διαμένουν στη Γερμανία.

Πρώτος στόχος των εισαγγελέων
θα είναι να εξηγήσουν πώς η Τουρκία κατόρθωσε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους φερόμενους γκιουλενιστές, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο 76χρονος Γκιουλέν, που ζει επί χρόνια αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στο πραξικόπημα και οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την ενοχή του.

Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να ανεχτεί ξένη κατασκοπεία σε γερμανικό έδαφος.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες του υπουργού Εσωτερικών του γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά στην Τουρκία για «αφόρητη και απαράδεκτη» κατασκοπεία.

«Πρόκειται για έναν παρανοϊκό φόβο συνωμοσίας», δήλωσε ο κ. Πιστόριους, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές Αρχές είχαν ζητήσει την βοήθεια του Βερολίνου για την παρακολούθηση 300 ατόμων αλλά και ολόκληρων οργανώσεων, για τις οποίες υπήρχαν πληροφορίες ότι πρόσκεινται στον κ. Γκιουλέν.
Πηγή: skai.gr