Κλείσιμο

Βρετανική έκθεση καταδικάζει τις διώξεις από την τουρκική κυβέρνηση

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο κατηγορεί σε πόρισμά της την τουρκική κυβέρνηση ότι στην ουσία χρησιμοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου για να εκκαθαρίσει πολιτικούς αντιπάλους και να καταπατήσει ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση των βουλευτών που απαρτίζουν την επιτροπή προσθέτει ότι ναι μεν είναι σωστό η βρετανική κυβέρνηση να διατηρεί σχέσεις και διάλογο με την Τουρκία, αλλά προειδοποιεί ότι η θερμή προσέγγιση θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου και θα μπορούσε να υπονομεύσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι υποβαθμίζει την προτεραιότητα που δίνει στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην προσπάθειά του να έχει μία στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία», αναφέρει η έκθεση.

Κατά τους βουλευτές, η αντίδραση του τουρκικού κράτους στην απόπειρα πραξικοπήματος ήταν δυσανάλογη των περιστάσεων ως προς το βαθμό των διώξεων που έχουν ακολουθήσει.

«Υπάρχει μία θεμελιώδης έλλειψη ανοχής έναντι των εναλλακτικών αφηγήσεων στην Τουρκία, με την κυβέρνηση ευρέως να καταπιέζει, να δυσφημεί ή να τιμωρεί εκείνους που αντιφάσκουν τη δική της εγκεκριμένη καταγραφή ευαίσθητων γεγονότων», σημειώνουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

Οι βουλευτές προσθέτουν ότι οι τουρκικές κυβερνητικές καταγγελίες περί του βαθμού εμπλοκής του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος «δεν έχουν επαληθευτεί από σκληρά και δημοσίως διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία». Επικρίνουν εξάλλου τη βρετανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «παρόλα αυτά τοForeign Office μοιάζει πρόθυμο να αποδεχθεί εν γένει τις κατηγορίες ως έχουν».

Σημειώνουν επίσης ότι υπό τη διαμορφωθείσα κατάσταση είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς αξιόπιστο το δημοψήφισμα του ερχόμενου μήνα που στοχεύει στην ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών. «Είναι δύσκολο να δει κανείς ένα δίκαιο, ελεύθερο και αξιόπιστο δημοψήφισμα όταν τα ΜΜΕ, βουλευτές της αντιπολίτευσης και οργανώσεις πολιτών που επικρίνουν την κυβέρνηση έχουν κλείσει ή σιγήσει», αναφέρει ενδεικτικά η έκθεση.

Πάντως η έκθεση των βουλευτών αναφέρει ότι η ΕΕ δεν τήρησε τη δική της πλευρά της συμφωνίας ως προς τον έλεγχο της μετανάστευσης από την Τουρκία. Εκτιμά επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση πράττει σωστά επιδιώκοντας μία διμερή συμφωνία με την Τουρκία για τη μετα-Brexit εποχή.

Το Foreign Office υποδέχθηκε την έκθεση δηλώνοντας ότι σε γενικές γραμμές αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία, καθώς και ότι η βρετανική κυβέρνηση συχνά εγείρει το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επαφές με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η έκθεση που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο συνέπεσε με την επίσκεψη στην Τουρκία του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για ευρωπαϊκές υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν για να συμμετάσχουν σε βρετανοτουρκικό φόρουμ με σκοπό την ενίσχυση των διμερών εμπορικών και στρατηγικών σχέσεων. Οι δύο πολιτικοί, όπως και ο Δούκας του Γιορκ πρίγκιπας Άντριου, συναντήθηκαν μεταξύ άλλων και με τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο