Κατέφθασε στην ανατολική Αυστραλία ο κυκλώνας Ντέμπι

Έφτασε στο Κουίνσλαντ της ανατολικής Αυστραλίας, με ανέμους που φτάνουν τα 263χλμ/ώρα, ο κυκλώνας Ντέμπι ο οποίος ανάγκασε 25.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άφησε 45.000 σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο κυκλώνας Κατηγορίας 4 θα είναι από τους πιο ισχυρούς κυκλώνες που έχουν περάσει από τις ακτές της Αυστραλίας από το 2011.

Μέχρι στιγμής ζημιές έχουν προκληθεί στα Νησιά Γουίτσάντεϊ του Κουίνσλαντ. «Έχουμε αναφορές για στέγες που έχουν φύγει από τη θέση τους. Ακόμα και οι δικές μας εγκαταστάσεις στα Νησιά έχουν πληγεί» δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Κουίνσλαντ.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC είπε ότι «οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που ακούγονται σαν να περνούν τρένα δεξιά και αριστερά».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ είπε στο κοινοβούλιο ότι ενεργοποίησε ένα σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών.

«Είμαστε σε μια μακρά, δύσκολη μέρα», δήλωσε η επικεφαλής του Κουίνσλαντ Αναστάζια Παλασέι η οποία προειδοποίησε ότι η ένταση του κυκλώνα θα αυξηθεί.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν πως δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα αποτακασταθούν οι βλάβες στα σπίτια.

Οι μετεωρολόγοι καθυστέρησαν δύο φορές τις προβλέψεις τους σε σχέση με το πότε ο κυκλώνας θα φτάσει στις ακτές του Κουίνσλαντ.

2.000 εργαζόμενοι στο προσωπικό αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών είναι σε επαγρύπνηση για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Κάποιοι κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι αρχές του Κουίνσλαντ έχον κλείσει 181 σχολεία και 232 νηπιαγωγεία.

Οι πτήσεις από και προς τα δυο αεροδρόμια της Αυστραλίας Townsville Airport και Mackay Airport έχουν ακυρωθεί.

Πηγή: skai.gr