«Καμία απόδειξη» για σύνδεση του τρομοκράτη του Λονδίνου με το ISIS

Κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει σύνδεση του τρομοκράτη του Λονδίνου με το Ισλαμικό Κράτος ή την αλ-Κάιντα δεν έχουν βρει έως τώρα οι βρετανικές Αρχές, όπως δήλωσε ένας τους ανώτερους αξιωματικούς της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Ο βοηθός υπαρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Νιλ Μπασού, σημείωσε πως ο δράστης προφανώς «ενδιαφερόταν» για ιερό πόλεμο, όμως έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι καθοδηγήθηκε από ισλαμιστική οργάνωση ή ότι είχε συζητήσει τα σχέδιά του με τυχόν συνεργούς του.

«Η μέθοδος επίθεσης φαίνεται ότι ήταν χαμηλής τεχνολογίας και κόστους, αντίγραφο άλλων επιθέσεων. Απηχεί τη ρητορική ηγετών του ISIS όσον αφορά τη μεθοδολογία και τη [στοχοποίηση] αστυνομικών και πολιτών. Όμως στο τρέχον στάδιο δεν έχουμε στοιχεία ότι συζήτησε με άλλους», προσέθεσε ο κ. Μπασού.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη μία ημέρα μετά την επίθεση, χαρακτηρίζοντας το δράστη «στρατιώτη» του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου που έχει ιδρύσει στη Συρία και το Ιράκ.

Το χτύπημα στην «καρδιά» του Λονδίνου, στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τρεις πολίτες κι έναν αστυνομικό.

Ο δράστης, ο 52χρονος Χαλίντ Μασούντ, γεννηθείς στη Βρετανία, αρχικά παρέσυρε δεκάδες πεζούς με το αυτοκίνητό του στη γέφυρα του Γουέστμινστερ, στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα του και μαχαίρωσε τον αστυνομικό, ο οποίος τον εμπόδισε να πλησιάσει την πύλη της Βουλής. Σύμφωνα με το BBC, στη γέφυρα οδηγούσε με ταχύτητα έως και 122 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Ο τρομοκράτης εν τέλει τραυματίστηκε θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.

Ο κ. Μπασού διέψευσε ακόμα το σενάριο που θέλει τον Μασούντ να ριζοσπαστικοποιήθηκε το 2003, κατά τη διάρκεια της σύντομης κράτησής του στη φυλακή. «Αυτά είναι απλώς εικασίες σε αυτή τη φάση», είπε.
Πηγή: skai.gr