NYT: Ο γαμπρός του Τραμπ στο στόχαστρο των ερευνών για επαφές με τη Ρωσία

Στο «στόχαστρο» της επιτροπής της Γερουσίας που ερευνά τυχόν ύποπτες σχέσεις ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και στη Ρωσία έχει μπει ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, σύμφωνα με πληροφορίες των «New York Times».

Η απόφαση της επιτροπής να θέσει ερωτήσεις στον κ. Κούσνερ οφείλεται στις επαφές που είχε ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ και στενός σύμβουλος του προέδρου με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ. Οι επικοινωνίες έλαβαν χώρα το Δεκέμβριο, μετά την εκλογική νίκη Τραμπ αλλά πριν ορκισθεί η νέα κυβέρνηση.

Έως τώρα, ο Λευκός Οίκος έχει παραδεχτεί μία συνάντηση ανάμεσα στον προεδρικό γαμπρό και τον ρώσο διπλωμάτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι NYT, ο κ. Κίσλιακ στη συνέχεια ζήτησε από τον κ. Κούσνερ να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας Vnesheconombank, στην οποία η κυβέρνηση Ομπάμα είχε επιβάλει κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, το 2014.

Η συνάντηση φέρεται να έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στους NYT επιβεβαίωσε τις εν λόγω επαφές, όμως κατέστησε σαφές ότι δεν συζητήθηκε τίποτα ύποπτο ή σημαντικό.

Μολονότι είναι σύνηθες για αμερικανούς αξιωματούχους να συναντούν ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες κατά τη μεταβατική περίοδο μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Τραμπ έχει πληγεί από αποκαλύψεις για κρυφές επαφές στελεχών της με ρώσους αξιωματούχους.

Στην πρώτη συνάντηση Κούσνερ - Κίσλιακ ήταν παρών και ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας που παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο υπό τη σκιά δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να μιλά με τον ρώσο πρέσβη για άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

To FBI και επιτροπές του Κογκρέσου ερευνούν τυχόν επαφές ανάμεσα στη ρωσική κυβέρνηση και στελέχη της καμπάνιας Τραμπ. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συμπεράνει ότι η Μόσχα εξαπέλυσε εκστρατεία παραπληροφόρησης και κυβερνο-επιθέσεων ώστε να γείρει την εκλογική πλάστιγγα υπέρ του κ. Τραμπ.
Πηγή: skai.gr