Κλείσιμο

Και νέα φυλάκιση 15 ημερών στον «εχθρό» του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι

Σε φυλάκιση 15 ημερών καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μόσχας ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδήλωσαν εναντίον της κυβερνητικής διαφθοράς.

Ο κ. Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος για διοργάνωση παράνομων πορειών και για αντίσταση κατά της Αρχής. Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 20.000 ρουβλιών (περίπου 320 ευρώ).

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 600 άνθρωποι συνελήφθησαν στη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της διαδήλωσης, που ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης Πούτιν μετά τις ταραχές του 2011-12.

Πορείες έλαβαν χώρα σε περισσότερες από 80 πόλεις, από την Αγία Πετρούπολη στην Ευρωπαϊκή Ρωσία έως το Ιρκούτσκ στη Σιβηρία και το Βλαδιβοστόκ στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις πορείες δεν είναι γνωστός, όμως υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Περισσότεροι από χίλιοι συνελήφθησαν, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Οι πορείες οργανώθηκαν μετά από ντοκιμαντέρ που ανήρτησε ο κ. Ναβάλνι στο YouTube, όπου κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει συγκεντρώσει τεράστια ακίνητη περιουσία, αναντίστοιχη με τον μισθό του.

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να μειώσει την αξία των πορειών, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι νεαροί διαδηλωτές πληρώθηκαν για να λάβουν μέρος.

Ο κ. Ναβάλνι φιλοδοξεί να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018, όμως για την ώρα του απαγορεύεται να λάβει μέρος λόγω πρόσφατης καταδίκης.
Πηγή: skai.gr