ΝΑΤΟ: Στα «σκαριά» ηλεκτρονική ασπίδα ύψους 3,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την αναβάθμιση του δορυφορικού και του επίγειου δικτύου του επικοινωνιών με επενδύσεις ύψους 3,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο βάθος της επόμενης τριετίας με γνώμονα την προάσπιση της ηλεκτρονικής ασφάλειας, σύμφωνα με αξιωματούχο της συμμαχίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η συμμαχία έχει καταγράψει πενταπλασιασμό των «ύποπτων κίνήσεων» στα δίκτυά της από το 2014 έως σήμερα, σε μία περίοδο που η ρωσική ομάδα APT28 κατηγορείται από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών για υποκλοπή δεδομένων από τους λογαριασμούς μελών του Δημοκρατικού Κόμματος και εν μέσω πληθώρας σεναρίων για απόπειρες παρέμβασης και στην διαδικασία των αμερικανικών εκλογών. 

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένως άλλωστε δηλώσει πως βλέπουν ρωσικό δάκτυλο (και) πίσω από τις e-πιθέσεις στα δίκτυά τους, οι οποίες «εντείνονται πριν από κάθε κρίσιμη σύνοδο της συμμαχίας». 

Πάνω από το ήμισυ των κονδυλίων(1,8 δισ.) προορίζονται για το δίκτυο δορυφόρων της βορειοατλαντικής συμμαχίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των χερσαίων δυνάμεων του ακόμη και στα πλέον απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, καθώς και για το απρόσκοπτο πιλοτάρισμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών, απαιτείται η έγκριση των κονδυλίων από τις κυβερνήσεις των συμμάχων, που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν και την αναβάθμιση των υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στις βάσεις του ΝΑΤΟ – το κόστος της οποίας υπολογίζεται περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο για την ηλεκτρονική προάσπιση 32 τέτοιων βάσεων, η συμμαχία θα χρειαστεί τουλάχιστον 76 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η ίδια στρατιωτική πηγή, που ζητά να παραμείνει ανώνυμη.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου του, στο προγραμματισμένο για τον μήνα Απρίλιο συνέδριο, στην Οτάβα.

Αν τελικά ευοδωθεί ο προγραμματισμός, πολλές εταιρίες μεταξύ των οποίων η Airbus Group, η Raytheon και η Lockheed Martin αναμένεται να κλείσουν μεγάλα συμβόλαια με τη Συμμαχία, καθώς εξαιτίας της ευαισθησίας του εγχειρήματος δε θα επιτραπεί η συμμετοχή οργανισμών που δεν εδράζονται σε χώρες – συμμάχους.

Άλλωστε οι κανονισμοί του βορειοατλαντικού συμφώνου αποκλείουν, ούτως ή άλλως, τη συνεργασία με ρωσικές και κινεζικές επιχειρήσεις, όταν το προϊόν ή η υπηρεσία που απαιτείται μπορεί να καλυφθεί από επιχειρήσεις χωρών του ΝΑΤΟ.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας