Βουλγαρία: Έτοιμος για κυβέρνηση συνασπισμού ο Μπορίσοφ

Κέρδισε με μικρό προβάδισμα τις βουλευτικές εκλογές το κεντροδεξιό κόμμα GERB στη Βουλγαρία, και αναμένεται να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση μετά την παραίτηση του ηγέτη του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ τον Νοέμβριο, που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές.

«Το κεντροδεξιό κόμμα GERB έλαβε σαφή εντολή να προχωρήσει στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Βουλγαρίας», δήλωσε ο ηγέτης του Μπόικο Μπορίσοφ.

«Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι το GERB θα είναι το κόμμα που θα ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού» είπε ο Μπορίσοφ, υπογραμμίζοντας ότι «το GERB θα καταβάλει τις «μέγιστες προσπάθειες με τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους του για να σχηματίσουν σύντομα κυβέρνηση συνασπισμού».

Το GERB κέρδισε το 33% των ψήφων στις εκλογές, οι οποίες είναι οι τρίτες σε τέσσερα χρόνια, με τους σοσιαλιστές να έπονται με 27,2%, σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 26% των ψήφων.

Οι εκλογές εκλήφθησαν ως δοκιμασία της αφοσίωσης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι μέλος από το 2007, και της Ρωσίας, με την οποία διατηρεί ιστορικούς πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Οι σοσιαλιστές διπλασίασαν το μερίδιό τους στο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2014, αλλά απέτυχαν να φτάσουν το έντονα φιλοευρωπαϊκό GERB.
Είχαν υποσχεθεί να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία ακόμα και εάν αυτό τάραζε τους ευρωπαίους εταίρους τους.

Εάν ο Μπορίσοφ επιτύχει να σχηματίσει νέο συνασπισμό, αναμένεται να διατηρήσει τη αυστηρή οικονομική πολιτική του, που υποστηρίζει τη σύνδεση του λεβ στο ευρώ.

Πηγή: skai.gr