Γερμανία: Εύκολη επικράτηση της Μέρκελ έναντι του Σουλτς στο Ζάαρ

Άκρως επιτυχημένο κρίνεται την Κυριακή το πρώτο "κρας τεστ" της Άνγκελα Μέρκελ με τον Μάρτιν Σουλτς στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Έπονται δύο ακόμη αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο το Μάιο. 

Tο προβάδισμα Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι διψήφιο, ανερχόμενο σε 11,1 ποσοστιαίες μονάδες, με τη CDU της καγκελαρίου να επιτυγχάνει ποσοστό 40,7%, έναντι 29,6% του SPD. Tρίτο κατατάσσεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12,9%. Έπονται το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 6,2%, οι Πράσινοι με 4%, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 3,3% και το κόμμα των Πειρατών με 0,7%. "Άλλο κόμμα" ψήφισαν το 2,6% των πολιτών.




Οι Πράσινοι αποτυγχάνουν να περάσουν το κατώφλι του 5% για να εισέλθουν στην τοπική Βουλή. 

Οι τοπικές εκλογές του Ζάαρ, παρουσιάζουν αυξημένη συμμετοχή κατά 10% συγκριτικά με πριν από πέντε χρόνια. Το 71% των 800.000 ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, έναντι 60,6% των εκλογέων το 2012.

Ας σημειωθεί ότι οι νεαροί ψηφοφόροι προτίμησαν τα αριστερά κόμματα, οι γηραιότεροι προτίμησαν το κόμμα της Άνγκελας Μέρκελ, ενώ η υποψήφια της CDU και νυν πρωθυπουργός του κρατιδίου Κραμπ-Καρενμπάουερ χαίρει διακομματική δημοφιλίας. 

Sie war von diesem guten Ergebnis selber uberrascht: Annegret Kramp-Karrenbauer schaffte fur die CDU ein deutliches Plus






Πηγή: skai.gr