Αυστηρή κυπριακή απάντηση σε Μουφτούογλου για τα ενεργειακά κοιτάσματα

Για περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία κάνει λόγο η κυβέρνηση της Κύπρου, μετά από ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, με την οποία προειδοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει τις διεργασίες για αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Χουσείν Μουφτούογλου, η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη στις Ηνωμένες Πολιτείες με μία από τις εταιρείες υδρογονανθράκων που συμμετείχε στον τρίτο διαγωνισμό για την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, καταδεικνύει πως η κυβέρνηση της Κύπρου κινείται μονομερώς στο ζήτημα αυτό, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κος Μουφτούογλου μάλιστα, κάνει λόγο για "υποτιθέμενη" αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, καλώντας την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να διακόψει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κυπριακού υπουργείου εξωτερικών. "Η δήλωση της Τουρκίας, παραβλέπει για μια ακόμα φορά το διεθνές δίκαιο όπως αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και περιφρονεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας επί της υφαλοκρηπίδας της και της Αποκλειστικής οικονομικής ζώνης," τονίζει το κυπριακό ΥΠΕΞ.

Το ΥΠΕΞ της Κύπρου μάλιστα χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός πως η Τουρκία καταφεύγει σε απειλές, προκειμένου να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα με το πρόσχημα των ανησυχιών για τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Η κυβέρνηση της Κύπρου είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας