Δύο ακόμα «σημαντικές» συλλήψεις για την επίθεση στο Λονδίνο

Δύο ακόμα «σημαντικές συλλήψεις» πραγματοποίησε η βρετανική Αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο του Λονδίνου, όπως δήλωσε ο υπαρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Μαρκ Ρόουλι.

Συνολικά εννέα άτομα βρίσκονται αυτή την ώρα υπό κράτηση, με υποψίες για τρομοκρατικά σχέδια. Μία γυναίκα που είχε συλληφθεί αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση.

Αν και έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω τρομοκρατικές απειλές, ο αξιωματικός της Σκότλαντ Γιάρντ αυτή τη φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να ήταν μέλος ενός κύκλου που «τον ενθάρρυνε, τον υποστήριξε ή τον κατηύθυνε». Σημείωσε οι Αρχές ερευνούν εάν ο τρομοκράτης ενήργησε «εντελώς μόνος».

Μία από τις δύο νέες συλλήψεις έλαβε χώρα στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ, όπου ζούσε επί χρόνια ο δράστης και είχε ενοικιαστεί το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε για να παρασύρει πεζούς στη γέφυρα του Γουέστμινστερ. Η δεύτερη έγινε στα βορειοδυτικά.

Ο κ. Ρόουλι σημείωσε πως δύο τραυματίες νοσηλεύονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση, με έναν να φέρει τραύματα που απειλούν άμεσα τη ζωή του. Νοσηλεύονται επίσης δύο αστυνομικοί με «σημαντικά τραύματα».

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε πέντε άτομα συνολικά, τέσσερις αθώους και τον δράστη. Ο τέταρτος νεκρός που επιβεβαιώθηκε ήταν ένας 75χρονος που υπέκυψε στα τραύματά του το απόγευμα της Πέμπτης. Ο νεκρός ταυτοποιήθηκε ως Λέσλι Ρόουντς.

Ο κ. Ρόουλι σημείωσε ακόμα ότι το πραγματικό όνομα του 52χρονου δράστη ήταν Έιντριαν Ράσελ Ατζάο. Αρχικά είχε δημοσιοποιηθεί το ισλαμικό του όνομα, Καλίντ Μασούντ.

Είχε γεννηθεί στο Κεντ της Αγγλίας, κοντά στο Λονδίνο και στο παρελθόν είχε απασχολήσει την Αστυνομία για εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου όμως οι μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν πληροφορίες για τα τρομοκρατικά του σχέδια.

Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αν και ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα στοιχείο για σύνδεση του δράστη με τους τζιχαντιστές.

Οι βρετανικές Αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» από «διεθνή τρομοκρατία».
Πηγή: skai.gr