Δεκατέσσερις χώρες ρίχνουν το γάντι στο καθεστώς Μαδούρο

Την κατάρτιση εκλογικού χρονοδιαγράμματος, την επιστροφή εξουσιών στη Βουλή και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων ζήτησαν από τη Βενεζουέλα 14 αμερικανικές χώρες, σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτη από τα υπουργεία Εξωτερικών του Μεξικού και της Βραζιλίας.

Οι χώρες που υπογράφουν το κάλεσμα είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Παραγουάη, το Περού και η Ουρουγουάη.

Οι 14 χώρες τονίζουν ότι «ανησυχούν πολύ» για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που επικρατεί στη Βενεζουέλα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες κατηγόρησε τις αμερικανικές χώρες για ανάμιξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, καταγγέλλοντας προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν τα σχέδιά τους στο Καράκας.

Σημειώνεται ότι οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα έχουν προγραμματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018. Όμως οι εκλογές κυβερνητών και δημάρχων που θα διεξάγονταν τον περασμένο Δεκέμβριο αναβλήθηκαν για το 2017 και η ημερομηνία τους δεν έχει οριστεί ακόμη.

Η αντιπολίτευση, που ελέγχει το κοινοβούλιο από τα τέλη του 2015 και ζητεί πρόωρες εκλογές, κατηγορεί τον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο ότι έχει βυθίσει τη χώρα σε σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση.

Εν τω μεταξύ πέντε άνθρωποι, τέσσερα μέλη μίας οικογένειας και ένας φίλος τους, πέθαναν αυτή την εβδομάδα αφού κατανάλωσαν τη ρίζα δηλητηριώδους γιούκα, που έχει αντικαταστήσει την πατάτα στη διατροφή των κατοίκων της Βενεζουέλας, η οποία μαστίζεται από πείνα.
Πηγή: skai.gr