Κλείσιμο

Κατάινεν: Η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για να «απορροφήσει» Ευρωπαϊκά κονδύλια για τις επιχειρήσεις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την καθυστέρηση σύστασης πλατφόρμας στην Ελλάδα. που θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε στη EurActiv, πρόκειται για μία πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από κάποιους μήνες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι τράπεζες λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων δεν μπορούν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί μέρος των ελληνικών διαρθρωτικών κονδυλίων μαζί με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) και ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να δημιουργηθεί  μια κεφαλαιακή βάση για την πλατφόρμα.

«Σε αυτή τη βάση, θα στηριχτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων τα οποία θα προωθούνται μέσω της πλατφόρμας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα», είπε.

Πρόσθεσε ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι των διαρθρωτικών κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί για την πλατφόρμα.

Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της πλατφόρμας, ο κ. Κατάινεν σημείωσε πως δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και πολύ καιρό, παρότι η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρόταση.
Πηγή: skai.gr