Κλείσιμο

Λονδίνο: Ο 52χρονος Βρετανός Χαλίντ Μασούντ δράστης της επίθεσης - Πέντε οι νεκροί

Ο 52χρονος Χαλίντ Μασούντ κατονομάστηκε από τη Σκότλαντ Γκαρντ ως ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. Είχε γεννηθεί στο Κεντ και ζούσε στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ.

Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για διαφορά αδικήματα, όπως πρόκληση σωματικής βλάβης και κατοχή όπλων, αλλά ποτέ δεν είχε απασχολήσει τις αρχές για τρομοκρατικό αδίκημα. Η τελευταία καταδίκη του ήταν το Δεκέμβριο του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

Πέντε είναι οι νεκροί, μαζί με τον δράστη, από την διπλή επίθεση στο Ουέστμίνστερ, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης υπέκυψε στα τραύματά του ένας 75χρονος, όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Μεταξύ των τραυματιών, είναι και μία γυναίκα η οποία έπεσε στον ποταμό Τάμεση από τη γέφυρα του Ουέστμινστερ, την ώρα της επίθεσης.

Οι οκτώ ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από την επίθεση στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, στο Λονδίνο, πιστεύεται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σε σπίτια σε Ουαλία, ανατολικό Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, στο κέντρο του Λονδίνου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, έξω από τη βρετανική Βουλή.

Η ανάληψη ευθύνης έγινε μέσω τηλεγραφήματος του προπαγανδιστικού πρακτορείου της οργάνωσης, του Amaq, όπου ο τρομοκράτης χαρακτηρίζεται «στρατιώτης του χαλιφάτου».

Οι βρετανικές Αρχές έχουν ανακοινώσει πως ο δράστης φαίνεται να «εμπνεύστηκε» από ισλαμιστική τρομοκρατία, όμως δεν έχουν κάνει λόγο για απευθείας σύνδεση του τρομοκράτη με το ISIS.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ενώπιον της Βουλής η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο δράστης είχε γεννηθεί στη Βρετανία και ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε εξετασθεί από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας MI5. Η ταυτότητά του δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο τρομοκράτης δεν απασχολούσε πια τις μυστικές υπηρεσίες και ήταν «εκτός της εικόνας πληροφοριών», χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη για το σχέδιό του.

Η πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο τρομοκράτης «έδρασε μόνος του», αν και οι εν εξελίξει έρευνες εστιάζουν πάνω στα κίνητρά του και τα πρόσωπα τα οποία συναναστρεφόταν.
Πηγή: skai.gr