Reuters: Eντολή αυστηροποίησης ελέγχων σε πληθυσμιακές ομάδες από Τίλερσον

Εντολή στις αμερικανικές πρεσβείες για «ταυτοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που δικαιολογούν αυξημένο έλεγχο» έδωσε ο Ρεξ Τίλερσον σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters. Για τις ομάδες αυτές γίνονται αυστηρότερες οι διαδικασίες θεώρησης βίζας, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκάλυψε το Reuters.

Επίσης, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρήγγειλε «υποχρεωτικό έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» για όλους τους αιτούντες που βρίσκονταν σε περιοχή που ελεγχόταν ή ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Ο έλεγχος των κοινωνικών δικτύων γίνεται σήμερα αρκετά σπάνια από προξενικούς υπαλλήλους δήλωσε στο πρακτορείο πρώην αξιωματούχους.

Τέσσερα υπομνήματα ή τηλεγραφήματα, που εξέδωσε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εφαρμόσει αυτό που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκαλέσει «ακραία λεπτομερή εξέταση» των αλλοδαπών που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μεγάλη υπόσχεση της προεκλογικής του εκστρατείας. Τα τηλεγραφήματα αποδεικνύουν επίσης τα διοικητικά και οργανωτικά εμπόδια που αντιμετώπιζε ο Λευκός Οίκος για τη διεκπεραίωση του οράματός του, καθώς χρειάζεται να επιστρατευτούν περισσότερα τεχνικά μέσα και έμψυχο δυναμικό.

Ο αμερικανός πρόεδρος, υπέγραψε στις αρχές Μαρτίου νέο προεδρικό διάταγμα, με στόχο να απαγορευτεί εκ νέου η είσοδος σε πολίτες μουσουλμανικών κρατών που επιθυμούν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ. Το διάταγμα μπλόκαρε δικαστήριο της Χαβάης.
Πηγή: skai.gr