Κλείσιμο

Οκτώ συλλήψεις μετά την επίθεση στο Λονδίνο, μειώθηκαν οι νεκροί

Προς τα κάτω αναθεωρήθηκε ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου, έξω από τη βρετανική Βουλή, ενώ έως τώρα η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε επτά συλλήψεις, αν και όλα τα στοιχεία θέλουν τον δράστη να έχει ενεργήσει μόνος.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπαρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Μαρκ Ρόουλι, οι νεκροί είναι τέσσερις κι όχι πέντε όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί: δύο πολίτες, ένας αστυνομικός και ο δράστης, ο οποίος τραυματίστε θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.

Είκοσι-εννέα τραυματίες έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία μετά την επίθεση, με επτά εξ αυτών να βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.

Έως τώρα η Αστυνομία έχει προβεί σε οκτώ συλλήψεις μετά από έξι εφόδους σε κτήρια στο Μπέρμιγχαμ, το Λονδίνο και άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρά ταύτα, ο κ. Ρόιλι σημείωσε ότι από τις έως τώρα έρευνες καταδεικνύουν πως ο δράστης «ενήργησε μόνος» και εμπνεύστηκε από τη «διεθνή τρομοκρατία». Ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον διευκρίνισε ότι η υπόθεση εργασίας είναι ότι το χτύπημα συνδέεται με ισλαμισμό.

Ο κ. Ρόουλι τόνισε σε αυτή τη φάση δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για περαιτέρω απειλές», προσθέτοντας ότι οι έρευνες εστιάζουν στα κίνητρα, την προετοιμασία άτομα τα οποία συναναστρεφόταν ο δράστης.

Δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του τρομοκράτη, και κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μην προβούν στη δημοσιοποίηση ονομάτων ενώ οι αστυνομικές έρευνες «βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο».

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Λογαριασμοί που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούσαν πανηγυρικές αναρτήσεις.

Από τα ξημερώματα πάντως έχει διαψευστεί το σενάριο ότι ο δράστης ήταν ο ισλαμιστής Αμπού Ιζαντίν, καθώς αποδείχτηκε ότι βρίσκεται ακόμα στη φυλακή.

Το χτύπημα

Ο δράστης αρχικά παρέσυρε πεζούς που βρίσκονταν στη γέφυρα του Γουέστμινστερ πάνω από τον Τάμεση, ένα από τα πλέον τουριστικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας. Στη συνέχεια εμβόλισε την περίφραξη της κύριας εισόδου του κοινοβουλίου και μετά από έναν ελιγμό έφτασε έως την πύλη, όπου μαχαίρωσε τον αστυνομικό.

Η επίθεση στο Λονδίνο έλαβε χώρα ανήμερα της πρώτης επετείου από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, που στοίχισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση πάντως κατέστησε σαφές το επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, «Σοβαρό» (Severe), που είναι το δεύτερο υψηλότερο και σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης. Το ύψιστο επίπεδο συναγερμού είναι το Critical, που σημαίνει ότι επίκειται χτύπημα.

Το Ανάκτορο του Γουέστμινστερ, όπου στεγάζεται η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων, έμεινε αποκλεισμένο για πολλές ώρες. Δεκάδες βουλευτές και εργαζόμενοι μπόρεσαν να φύγουν από το κτήριο. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που την ώρα του χτυπήματος βρισκόταν στη Βουλή για ψηφοφορία, φυγαδεύτηκε εσπευσμένα με αυτοκίνητο.

Το κοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά σήμερα Πέμπτη. Τόσο στη Βουλή όσο και στη Σκότλαντ Γιάρντ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Πηγή: skai.gr