Ισλαμική τρομοκρατία βλέπει η Αστυνομία πίσω από την επίθεση στο Λονδίνο

Ισλαμική τρομοκρατία «βλέπουν» οι βρετανικές Αρχές πίσω από το διπλό χτύπημα που έλαβε χώρα χθες Τετάρτη στην καρδιά του Λονδίνου, στη γέφυρα του Γουέστμινστερ και έξω από τη Βουλή.

Η επίθεση προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων αθώων, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, ο οποίος μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον τρομοκράτη. Στη συνέχεια, ο δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ακόμα 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί που είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο υπαρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Μαρκ Ρόουλι, σημείωσε πως το σώμα ερευνά τα κίνητρα του δράστη με υπόθεση εργασίας ότι εμπνεύστηκε από τη «διεθνή τρομοκρατία» και συνδέεται με τον ισλαμισμό.

Αρνήθηκε να κατονομάσει τον δράστη ενόσω εκτυλίσσεται η έρευνα πάνω σε τυχόν συνεργούς και βοηθούς του. Σημείωσε όμως ότι οι Αρχές πιστεύουν ότι γνωρίζουν την ταυτότητά του.

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Λογαριασμοί που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούσαν πανηγυρικές αναρτήσεις.

Ο δράστης αρχικά παρέσυρε πεζούς που βρίσκονταν στη γέφυρα του Γουέστμινστερ πάνω από τον Τάμεση, ένα από τα πλέον τουριστικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας. Στη συνέχεια εμβόλισε την περίφραξη της κύριας εισόδου του κοινοβουλίου και μετά από έναν ελιγμό έφτασε έως την πύλη, όπου μαχαίρωσε τον αστυνομικό.

Η επίθεση στο Λονδίνο έλαβε χώρα ανήμερα της πρώτης επετείου από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, που στοίχισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση πάντως κατέστησε σαφές το επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, «Σοβαρό» (Severe), που είναι το δεύτερο υψηλότερο και σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης. Το ύψιστο επίπεδο συναγερμού είναι το Critical, που σημαίνει ότι επίκειται χτύπημα.

Το Ανάκτορο του Γουέστμινστερ
, όπου στεγάζεται η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων, έμεινε αποκλεισμένο για πολλές ώρες. Δεκάδες βουλευτές και εργαζόμενοι μπόρεσαν να φύγουν από το κτήριο. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που την ώρα του χτυπήματος βρισκόταν στη Βουλή για ψηφοφορία, φυγαδεύτηκε εσπευσμένα με αυτοκίνητο.

Το κοινοβούλιο θα λειτουργήσει κανονικά σήμερα Πέμπτη.

Σε διάγγελμά της το βράδυ έκανε λόγο για «αρρωστημένη και εξαχρειωμένη» ενέργεια. Λόγω της επίθεσης αναβλήθηκε η επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκότλαντ Γιάρντ.
Πηγή: skai.gr