Γαλλία: Ένα ιστορικό debate – Πως τοποθετήθηκαν οι 5 υποψήφιοι

Το πολυαναμενόμενο debate για τις προεδρικές εκλογές ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) μέσα από τη συχνότητα του TF1.

Μέσα σε ένα εξαιρετικά βεβαρημένο από τα σκάνδαλα και τις αποκαλύψεις περιβάλλον η Γαλλία διοργανώνει για πρώτη φορά τηλεμαχία ανάμεσα στους πέντε επικρατέστερους υποψηφίους για τη γαλλική προεδρία 35 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των Γαλλικών εκλογών.




Η διαδικασία ξεκίνησε με κάθε υποψήφιο να λαμβάνει τον λόγο για 90 δευτερόλεπτα προκειμένου να προβεί σε έναν πρόλογο, μία συνοπτική επί της ουσίας παρουσίαση του ποιος είναι και το τι πρεσβεύει η πολιτική κίνηση που εκπροσωπεί.




Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος εξέφρασε τις ενστάσεις του για το γεγονός πως μόνο πέντε υποψήφιοι προσκλήθηκαν στη σημερινή διαδικασία καθώς στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές υπάρχουν συνολικά 11 υποψήφιοι.




Ακριβώς μετά τον υποψήφιο των Ρεπουμπικανών τον λόγο έλαβε ο υποψήφιος της αριστεράς (σ.σ την πολιτική του κίνηση υποστηρίζει το κομουνιστικό κόμμα της Γαλλίας) Ζαν Λουκ Μελανσόν ο οποίος τόνισε πως στόχος του, εάν εκλεγε,ί θα είναι η προς το δικαιότερο αναθεώρηση του συντάγματος, η έξοδος της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η προσπάθεια για την δημιουργία 6ης Δημοκρατίας.



Στην απουσία των 6 υποψηφίων στάθηκε στην εισαγωγική του ομιλία και ο Εμανουέρλ Μακρόν ο οποίος παράλληλα τόνισε πως δικός του βασικός στόχος θα είναι η εκπροσώπηση όλων των Γάλλων και όχι μόνο της δεξιάς ή αριστερής παράταξης.



Από την πλευρά της η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν, σημείωσε πως σκοπός της είναι η υπεράσπιση της Γαλλικής ταυτότητας και κύριο μέλημά της η προστασία της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Κλείνοντας τον εισαγωγικό κύκλο ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Μπενουά Αμόν υπογράμμισε πως μόνος στόχος του είναι να εκπροσωπήσει τον γαλλικό λαό με τρόπο «δίκαιο και τίμιο».

Οι θεματικές

Πρώτη θεματική ενότητα στο σημερινό debate ήταν η Παιδεία.

Τοποθετούμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο εκπρόσωπος των ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν, υπογράμμισε πως θα εισηγηθεί την επαναφορά της υποχρεωτικής ένδυσης των μαθητών με ποδιά(…) ενώ τόνισε πως επίσης βασικός στόχος στο πρόγραμμά του για την παιδεία είναι η εισαγωγή της επαγγελματικής κατάρτισης σε όλες τις βαθμίδες της γαλλικής παιδείας.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως θα εισηγηθεί την δημιουργία νέων ζωνών μάθησης στις οποίες τα παιδιά θα διδάσκονται μεγαλύτερο εύρος μαθημάτων ενώ παράλληλα θα είναι μικρότερος ο αριθμός μαθητών ανά τάξη (12).

Ο Ζαν Λουκ Μελανσόν δαπάνησε το μεγαλύτερο μέρος των 90 διαθέσιμων δευτερολέπτων του κατηγορώντας την δεξιά και την κεντροαριστερά για τις πολιτικές εκφυλισμού της παιδείας και σημείωσε πως θα δώσει βαρύτητα στην ενίσχυση της πραγματικά δωρεάν παιδείας και των Πανεπιστημίων.

Η Μαρίν Λε Πεν τόνισε πως θα αυξήσει κατά 50% τα μαθήματα γαλλικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία και σημείωσε πως η επαγγελματική κατάρτιση θα εισαχθεί ως υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Ο Μπενουάτ Αμόν υπογράμμισε πως θα υπάρξουν προσλήψεις εκπαιδευτικών προκειμένου αρχικά να καλυφθούν τα σημερινά μεγάλα κενά στην Παιδεία ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να μην υπάρχουν περισσότεροι από 25 μαθητές ανά τάξη.

Εθνική Ασφάλεια 

Δεύτερη θεματική ενότητα στην οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πέντε υποψήφιοι ήταν αυτή της ασφάλειας.

Πρώτη στο θέμα τοποθετήθηκε η Μαρίν Λεπέν η οποία μεταξύ άλλων είπε πως θα αυξήσει σημαντικά σε αριθμό το προσωπικό της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας ενώ σημείωσε πως στόχος θα είναι και η επαναφορά των κατώτερων ποινών σε πράξεις οι οποίες σήμερα λογίζονται ως πλημμελήματα.

Ο Φρανσουά Φιγιόν σημείωσε πως θα επιδιώξει την καλύτερη εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος δυναμικού της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας και σημείωσε πως θα προχωρήσει σε αύξηση της δυνατότητας των φυλακών κατά 16.000 τουλάχιστον θέσεις.

Στόχος του Μπενουά Αμόν όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι να δημιουργηθεί μία πιο έμπειρη αλλά και ανθρώπινη αστυνομία πιο άρτια εκπαιδευμένη, η οποία όμως θα έχει και ανάλογη αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρει ειδικά στις δύσκολες περιοχές που μαστίζονται από την υψηλή εγκληματικότητα. Ο κ. Αμόν τόνισε επίσης πως συμφωνεί με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο και τον περιορισμό των κρουσμάτων αστυνομικής βίας.

Μεταναστευτικό

Τρίτη θεματική ήταν αυτή του μεταναστευτικού με τον λόγο να λαμβάνει πρώτος ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν. Ο κ. Αμόν τόνισε πως στόχος του ιδίου και του κόμματός του είναι να μειωθεί στους 6 μήνες (το μέγιστο) η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη στο μεταναστευτικό και τους ελέγχους των συνόρων της χώρας.

Στη θέση αυτή φαίνεται πως συντάσσονται τόσο ο Φρανοσυά Φιγιόν όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν με τον εκπρόσωπο της αριστεράς να τονίσει πως το προσφυγικό είναι μία βίαιη πράξη διωγμού και είναι αδύνατο να μπουν όρια στον ανθρώπινο πόνο.

Από την πλευρά της η Μαρίν Λε Πεν τοποθετούμενη σημείωσε: «Θέλω να σταματήσει και η νόμιμη και η παράνομη μετανάστευση. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των εγκρίσεων ασύλου στις 10.000 ετησίως».

Στιγμή έντασης ανάμεσα σε Μακρόν και Λε Πεν για το «μπουρκίνι»

Στην θεματική που αφορά την ανεξιθρησκεία σημειώθηκε και η πρώτη στιγμή έντασης. Η ένταση σημειώθηκε όταν η Μαρίν Λε Πεν τόνισε πως είναι αδύνατο η Γαλλία να είναι δεκτική σε ξένες πρακτικές και υπογράμμισε «δεν θα προσαρμοστούμε εμείς σε ξένες συνήθειες. Για εμάς είναι θέμα το μπουρκίνι όπως ήταν και για τον κύριο Μακρόν δεν διαφέρουμε». Στο σημείο αυτό ο Εμανουέλ Μακρόν διέκοψε την Μαρίν Λεπέν και σημείωσε «κυρία Λε Πεν με συγχωρείτε αλλά κάνετε λάθος. Δεν χρειάζομαι εγγαστρίμυθο για να εκφραστώ. Ότι έχω να πω το λέω εγώ ο ίδιος. Στην παγίδα σας δεν θα πέσω σίγουρα όχι εγώ. Προσωπικά δεν είπα ποτέ πως είναι διχαστική πρακτική το μπουρκίνι ούτε απείλησα με απέλαση 4 εκατομμύρια Γάλλους πολίτες που είναι από επιλογή μουσουλμάνοι. Αυτά είναι δικές σας πρακτικές, δικά σας τεχνάσματα και βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο εσάς».

Δείτε και το σχετικό απόσπασμα



 









Καθ' όλη τη διάρκεια του deabate το TFI μέσω Facebook έδινε τη δυνατότητα στους Γάλλους πολίτες να ψηφίζουν online ποιον θεωρούν πειστικότερο στις τοποθετήσεις του. Στο πρώτο μισό της "τηλεμαχίας" για τους Γάλλους πολίτες πειστικότερος στις απαντήσεις του υπήρξε ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν ο οποίος σε σύνολο 12.000 περίπου ψήφων συγκέντρωσε το το 62% ακολουθούμενος από την Μαρίν Λε Πεν με 13%, τον Εμανουέλ Μακρόν με 12%, τον Φρανσουά Φιγιόν με 7% και τέλος τον Μπενουά Αμόν με μόλις 6%.



Ενότητα ανεργία - Βασικός μισθός - 35 ώρες την εβδομάδα 

Στη συγκεκριμένη ενότητα ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρανσουά Φιγιόν επί της ουσίας συμφώνησαν πως οι ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι δυνατό να μειωθούν αφήνοντας επί της ουσίας όμως τον τελευταίο λόγο στους ίδιους τους εργαζομένους από τους οποίους μέσω του κοινωνικού διαλόγου, όπως τόνισαν θα δώσουν την επιλογή. Ο Ζαν Λουκ Μελανσόν από την πλευρά του υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να μειώνεις τις ώρες εργασίας αλόγιστα. Η λύση κατά τον υποψήφιο της αριστεράς βρίσκεται στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην κοινή αμοιβή για την ίδια παροχή έργου. Ο κ. Μελανσόν υπογράμμισε επίσης πως το να ζει κάποιος με τον βασικό μισθό δεν είναι όραμα ζωής. "Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν δικαίωμα στη ζωή και όχι απλά στην επιβίωση". Από την πλευρά της η Μαρίν Λε Πεν για ακόμη μία φορά επανέλαβε πως η λύση στο ζήτημα της ανεργίας και των χαμηλών μισθών βρίσκεται στην "εθνικοποίηση της οικονομίας". Συγκεκριμένα η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου σημείωσε: "με μία εθνική παραγωγή και μία εθνική κατανάλωση οι τιμές θα πέσουν καθώς πέφτουν τα κόστη. Είναι αδύνατο να μην φορολογήσουμε και μάλιστα με 35% κάθε εισαγόμενο προϊόν. Είναι αδύνατο να μην ενισχύσουμε με κάθε μέσο την εγχώρια παραγωγή καθώς είναι αυτή η παραγωγή που θα παράξει νέες θέσεις εργασίας και θα ανορθώσει την οικονομία".
 
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης