Κρίσιμο debate στη Γαλλία πέντε εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές

Για πρώτη φορά στα γαλλικά χρονικά διεξάγεται σήμερα το βράδυ debate ανάμεσα στους πέντε επικρατέστερους υποψηφίους των επερχόμενων γαλλικών εκλογών. Το Debate φιλοξενεί ο μεγαλύτερος ιδιωτικός σταθμός της χώρας, TFI και ουσιαστικά ανοίγει την «αυλαία» της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία. Το debate είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 9 ώρα Γαλλίας (10 ώρα Ελλάδος).

Σημειώνεται πως στη Γαλλία μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τηλεοπτική «μάχη» ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους αλλά συνηθέστερα μία κατά μόνας πρόσκληση η οποία από άποψη σειράς βασιζόταν στα δημοσκοπικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, στο σημερινό debate, έχουν προσκληθεί οι πέντε επικρατέστεροι για την γαλλική προεδρία υποψήφιοι ενώ όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στις εκλογές αναμένεται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε μεταγενέστερο χρόνο στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό εφ’ όσον το επιθυμούν και οι ίδιοι.

Σήμερα το βράδυ λοιπόν θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, ο εκπρόσωπος των ρεπουμπλικάνων Φρανσουά Φιγιόν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Εμανουέλ Μακρόν, ο εκπρόσωπος της κεντροαριστεράς Μπενουάτ Αμόν και ο εκπρόσωπος της αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν.

Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τους εκπροσώπους του TFI οι συμμετέχοντες θα πρέπει να απαντήσουν διαδοχικά σε μια σειρά ερωτήσεων μέσα σε 90 δευτερόλεπτα έκαστη οι οποίες στηρίζονται στους άξονες « Κοινωνικό Μοντέλο», «Οικονομικό Μοντέλο» και «η θέση της χώρας στον κόσμο και την Ευρώπη».

Τι πρόκειται να δούμε σήμερα το βράδυ

Η γαλλική κοινή γνώμη βρίσκεται σε σύγχυση με την πλειονότητα των ψηφοφόρων να δηλώνει πως δεν γνωρίζει τι πρόκειται να ψηφίσει. Τα οικονομικά σκάνδαλα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Canard Enchaine και φορούν σε ποσά που έχουν λάβει μέλη της οικογενείας του υποψηφίου της δεξιάς, Φρανοσυά Φιγιόν αλλά και οι αντίστοιχες διώξεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τις γαλλικές αρχές για ατασθαλίες σε μισθολόγια και αντικειμενικές αξίες σε ακίνητα της Μαρίν Λεπέν έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αμφισβήτησης για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Το κενό που δημιουργείται φιλοδοξούν να εκμεταλλευθούν τόσο ο Μπενουά Αμόν των σοσιαλιστών, ο οποίος φιλοδοξεί να προτάξει «φρέσκες, νέες και ουσιαστικές ιδέες» έχοντας παρά ταύτα τη στήριξη της παράταξης (σοσιαλιστών) την οποία η πλειοψηφία (δημοσκοπικά τουλάχιστον) θεωρεί υπεύθυνη για τη σημερινή τραγική εικόνα της χώρας τόσο στην οικονομία όσο και στην εσωτερική ασφάλεια, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην Υπουργός Οικονομίας ο οποίος επέλεξε να κατέλθει ανεξάρτητος στη μάχη για την γαλλική Προεδρία, υποστηρίζοντας πως δρόμοι διεξόδου υπάρχουν αρκεί αυτοί να μην είναι «ούτε δεξιά ούτε αριστερά».

Πηγές από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν σημειώνουν πως στο σημερινό debate η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς θα παρουσιάσει το μόνο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και αυτός δεν είναι άλλος από την έξοδο από την ΕΕ αλλά και την σημαντική αλλαγή της γαλλικής νομοθεσίας αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Το επιτελείο του Φρανσουά Φιγιόν, σημειώνει πως το σημερινό debate θα είναι αποκαλυπτικό από την πλευρά των ρεπουμπλικάνων και τονίζει πως «πολλές μάσκες θα πέσουν σήμερα το βράδυ».

Ποιοι είναι οι 5 συμμετέχοντες του σημερινού debate




Φρασνουά Φιγιόν, 65 ετών, Ρεπουμπλικάνοι

Η έκπληξη των εκλογών της δεξιάς, πρώην Πρωθυπουργός κατά την Προεδρία Σαρκοζί από το 2007 έως το 2012. Έχει δεχθεί σημαντικότατα πλήγματα στη δημοτικότητά του από τα σκάνδαλα με τις πληρωμές προς τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστές

Ακόμη μία έκπληξη, με έναν από τους εκπροσώπους της αριστερής συνιστώσας των σοσιαλιστών ο οποίος στον δεύτερο γύρω των εκλογών της κεντροαριστεράς κατάφερε να υπερκεράσει τον πρώην Πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Μαρίν Λε Πεν , 48 ετών Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος της γαλλικής ακροδεξιάς από το 2011 η Μαρίν Λε Πεν έχει πολλάκις διχάσει τη γαλλική κοινή γνώμη με τις ακραίες τοποθετήσεις της στο μεταναστευτικό αλλά και την θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη. Παρά τα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν δει εσχάτως το φως της δημοσιότητας και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, η Μαρίν Λε Πεν εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις ως ένα από τα δύο πρόσωπα που θα βρεθούν στον 2ο γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών «Πάμε μπροστά!»

Άγνωστος στην κοινή γνώμη μέχρι το 2014 όταν και ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Οικονομίας επί Προεδρίας Φρανσουά Ολάντ. Κατέρχεται στις Προεδρικές εκλογές με το νέο πολιτικό σχηματισμό «En marche!» - (σε ελεύθερη μετάφραση – Πάμε μπροστά!). Αν και στις δημοσκοπήσεις δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σημαντικά ποσοστά φαίνεται πως είναι από τους υποψηφίους που μπορούν να προκαλέσουν έκπληξη καθώς, οι περισσότερες απαντήσεις της πλειοψηφίας των αναποφάσιστων στο εκλογικό σώμα του δείχνει προτίμηση.

Ζαν Λουκ Μελανσόν, 65 ετών «Η επαναστατημένη Γαλλία»

Πρώην υπουργός και συνιδρυτής της Γαλλικής αριστεράς, ο Ζαν Λουκ Μελανσόν έχει υπάρξει εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία στη Γαλλία το 2012, λαμβάνοντας τότε ποσοστό 11,1% κατέρχεται στις εκλογές με έναν νέο σχηματισμό υπό τον τίτλο «Επαναστατημένη Γαλλία» την οποία στηρίζει το κομουνιστικό κόμμα.


Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης