Οι Ρώσοι «αρχίζουν να εκπαιδεύουν κούρδους αντάρτες στη Συρία»

Η Ρωσία θα δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη βορειοδυτική Συρία και θα αρχίσει να εκπαιδεύει κούρδους αντάρτες της οργάνωσης YPG – την οποία η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως τρομοκρατική – όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος των κούρδων μαχητών.

Εάν επιβεβαιωθεί, η ρωσική παρέμβαση στη βόρεια Συρία θα ενισχύσει σημαντικά τους κουρδικούς θύλακες, που ήδη αποτελούν τεράστιο πονοκέφαλο για την Τουρκία. Η Άγκυρα φοβάται τη δημιουργία κουρδικού κρατιδίου κοντά στα σύνορά της και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε σε τέτοιο στάτους.

Το YPG αποτελεί ήδη σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η Συμμαχία της Ουάσιγκτον με τους κούρδους μαχητές είχε προκαλέσει σοβαρές τριβές ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερνογάν και τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο YPG σχεδιάζει να αυξήσει τις δυνάμεις τις κατά 66% έως το τέλος έτους, φτάνοντας τους 100.000 μαχητές. Στα τέλη του 2016 η οργάνωση αριθμούσε περίπου 60.000 ένοπλους.

Μολονότι Ρωσία και Τουρκία έχουν αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις τους το τελευταίο έτος, μετά τη ρήξη που έλαβε χώρα στα τέλη του 2015, η Μόσχα επιδιώκει κατά διαστήματα πολιτική που αντίκειται στα τουρκικά συμφέροντα σε ό,τι αφορά με τους κούρδους αντάρτες.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο μάχεται σχεδόν ασταμάτητα για την απόσχιση των κουρδικών ζωνών που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984.
Πηγή: skai.gr