Στις 29 Μαρτίου ενεργοποιείται επίσημα το Brexit

Την επόμενη Τετάρτη, 29 Μαρτίου, θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το Άρθρο 50 για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 αρχίζει την αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αποχώρηση κράτους-μέλους της Ε.Ε. στην ιστορία της. Βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η διαδικασία θα πρέπει να διαρκέσει έως δύο χρόνια, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2019, εκτός εάν η πλειοψηφία των κρατών-μελών εγκρίνει την παράταση των διαβουλεύσεων.

Ο πρεσβευτής του Λονδίνου στην Ε.Ε. έχει ήδη επιδώσει κατ' αρχήν ενημερωτική ενημέρωση στο γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Δεν είναι γνωστό εάν η επιστολή περιέχει τους στόχους της βρετανικής πλευράς στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι της πιο σημαντικής διαπραγμάτευσης για αυτή τη χώρα εδώ και μία ολόκληρη γενιά», δήλωσε ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων είναι κρίσιμο και για τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η Σκωτία πιέζει για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησής της.

Η κ. Μέι έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεχτεί το σκοτσέζικο αίτημα προτού το Λονδίνο καταλήξει στους οριστικούς όρους του διαζυγίου από την Ε.Ε., ώστε ο λαός να μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα.
Πηγή: skai.gr