Μέρκελ: Η Γερμανία προσηλωμένη στο ελεύθερο εμπόριο, χωρίς φραγμούς

Τη σθεναρή προσήλωση της Γερμανίας σο ελεύθερο εμπόριο και τις ανοιχτές αγορές επαναβεβαίωσε την Κυριακή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μία ημέρα αφότου η αντίσταση των Ηνωμένων Πολιτειών μπλόκαρε την ένταξη δέσμευσης κατά του προστατευτισμού στο υπουργικό ανακοινωθέν του G20.

«Θέλουμε ανοιχτές αγορές, δίκαιο εμπόριο, σίγουρα δεν θέλουμε εμπόδια», είπε η κ. Μέρκελ, μιλώντας στην τεχνολογική έκθεση CeBIT στο Ανόβερο. Τόνισε πως ειδικά σε μία εποχή που η αγορά ψηφιοποιείται και εξαπλώνεται στο «ίντερνετ των πραγμάτων» το ζητούμενο είναι η διασύνδεση των κοινωνιών και οι δίκαιες συναλλαγές.

Λίγη ώρα πριν την τοποθέτηση Μέρκελ στο Αμβούργο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε στην ίδια έκθεση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα του θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε οικονομική συμφωνία, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το ελεύθερο εμπόριο για το Τόκιο.

«Είναι πολύ, πολύ καλό» που η Ιαπωνία δηλώνει ότι θέλει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, σχολίασε από την πλευρά της η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία με χαρά θα αναλάμβανε να γίνει η «κινητήρια δύναμη» για την προώθησή της.

Το μήνυμα Μέρκελ έρχεται στον απόηχο της πρώτης συνάντησής της με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και υπό τη σκιά των ανησυχιών ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει πολιτικές που θα περιλαμβάνουν προστατευτικά μέτρα και διμερείς εμπορικές συμφωνίες, ουσιαστικά πλήττοντας την πολυμερή παγκόσμια αγορά.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να παρακάμψει αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δεν συνάδουν με τις επιθυμίες της. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν καταστήσει σαφές ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να κινηθεί νομικά εναντίον τέτοιων ενεργειών.

Οι ανησυχίες για την πολιτική Τραμπ έχουν ωστόσο αναθερμάνει τις προσπάθειες της Ε.Ε. για ταχεία ολοκλήρωση εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Αμερική.
Πηγή: skai.gr