Να τερματίσουν την αντιπαράθεση καλεί Άγκυρα & Βιέννη ο Στόλτενμπεργκ

Να τερματίσουν την μεταξύ τους αντιπαράθεση σε σχέση με την συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία, κάλεσε σήμερα την Βιέννη και την Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του Βορειατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σημειώνεται πως την συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία, μπλοκάρει εδώ και μήνες η Τουρκία, εξαιτίας της αρνητικής αυστριακής στάσης στις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ένωση.

Σύμφωνα με αποψινή είδηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη, ο κ. Στόλτενμπεργκ, φέρεται να έκανε λόγο για μία δυσάρεστη κατάσταση, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν ορισμένα προγράμματα συνεργασίας.

Η εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Φατμά Πασάογλου, δήλωσε πως το μπλοκάρισμα των ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων συνεργασίας από την Τουρκία, αφορά μόνον την Αυστρία, σημειώνοντας πως υπήρξαν κάποιες εντάσεις με την Αυστρία που οδήγησαν στο μπλοκάρισμα, το οποίο, όπως είπε, κατευθύνεται μόνον εναντίον αυτής της χώρας και όχι εναντίον άλλων εταίρων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, εμφανίστηκε νωρίτερα «μη εντυπωσιασμένος» από την στάση της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως η Αυστρία θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στις αποστολές στα Δυτικά Βαλκάνια και πως το πρόβλημα με το μπλοκάρισμα θα πρέπει να λυθεί σε διπλωματικό επίπεδο, παραπέμποντας την υπόθεση, εμμέσως πλην σαφώς, στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει ανεβάσει τελευταία ιδιαίτερα υψηλά τους τόνους με την Άγκυρα. 

Ο πρέσβης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, Γιούργκεν Μάιντλ, επιβεβαίωσε σήμερα σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ότι αυτή τη στιγμή μπλοκάρονται κάποιες δραστηριότητες, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθεί γρήγορα μια λύση αυτής της υπόθεσης, η οποία, όπως σημείωσε, αφορά και άλλους συνεταίρους και η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα.

Κύκλοι στη Βιέννη αναφέρουν πως η τουρκική πολιτική αποκλεισμού απέναντι σε χώρες που συμπράττουν με το ΝΑΤΟ, είχε αρχίσει ήδη τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν η αυστριακή κυβέρνηση είχε επιχειρηματολογήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, εναντίον μίας ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.

Η ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις είχε ενισχυθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τις αλληλοκατηγορίες Βιέννης και Άγκυρας, σε σχέση με το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμά του της 16ης Απριλίου, προς επέκταση των υπερεξουσιών του και εγκαθίδρυση προεδρικού καθεστώτος.

Παρατηρώντας κάποιος το πρόσφατο παρελθόν, σαφής και οριστική ήταν η θέση που διατύπωσε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, πως «δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Ο ίδιος είχε καταδικάσει ταυτόχρονα ως «τελείως υπερβολική» την εξαγγελία από την Άγκυρα και συγκεκριμένα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλίτ Τσαβούσογλου, μίας πορείας αντιπαράθεσης απέναντι στη Βιέννη λόγω της αυστριακής υποστήριξης σε ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και λόγω του «βέτο» που είχε θέσει τότε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κατά ενός κοινού ανακοινωθέντος για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς - του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος - είχε διαμηνύσει ήδη προ καιρού, πως η Αυστρία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πως δεν «βλέπει» αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία.

Ο ίδιος είχε παραπέμψει στα ψηφίσματα, τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της αυστριακής Βουλής, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η ένταση στις αυστρο-αυστριακές σχέσεις και η επανειλημμένα σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας, οφείλεται βέβαια και στο γεγονός της αμετάβλητης, σαφούς απόρριψης από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών, μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, που στην τελευταία δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής ανερχόταν στο 80%, και ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων». 

Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.
Πηγή: skai.gr