Για ισλαμοφοβία και «τουρκοφοβία», κατηγορεί την Δύση ο Ερντογάν

«Το πνεύμα του φασισμού εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, εκτιμώντας πως η Ένωση κινδυνεύει να «πνιγεί από τους φόβους της».

Κατηγορώντας την Δύση για «τουρκοφοβία και ισλαμοφοβία», ο Ερντογάν υπογράμμισε πως τα κράτη-μέλη φοβούνται «ακόμα και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αναζητούν καταφύγιο στις χώρες αυτές».

Μετά την κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις χώρες αυτές για αυταρχική νοοτροπία.

Και οι δύο χώρες τις ΕΕ, αντιτίθενται σε δημόσιες εμφανίσεις Tούρκων πολιτικών, στο έδαφός τους, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις, στις τοπικές τουρκικές κοινότητες.

Οι βολές του Ερντογάν ωστόσο δεν έχουν μείνει αναπάντητες από τη Δύση. «Όποιος κατηγορεί τους Ολλανδούς για φασισμό είναι πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα», δήλωνε χθες ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. «Η Ολλανδία είναι η Ευρώπη και σήμερα θέλω να πω ότι η Ευρώπη είναι η Ολλανδία, ένα μέρος ελευθερίας και δημοκρατίας».

Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε πως οι Βρυξέλλες δεν θα δεχτούν τη σύγκριση ανάμεσα στους ναζί και την ολλανδική κυβέρνηση, που επανειλημμένως επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες η τουρκική κυβέρνηση.

«Δεν είναι η Ε.Ε. που γίνεται μέρος της Τουρκίας, η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας