Ανακούφιση στην Ευρώπη για τη νίκη Ρούτε στην Ολλανδία

Ανακούφιση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκαλεί η επικράτηση του Μαρκ Ρουτε στις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές, καθώς εμπόδισε τη νίκη του ευρω-σκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς, λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες κάλπες στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που τον Σεπτέμβριο θα αντιμετωπίσει στις εκλογές το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ρουτε και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

«Προσβλέπω σε περαιτέρω καλή συνεργασία, ως φίλοι, γείτονες, Ευρωπαίοι», είπε η καγκελάριος στον ολλανδό πρωθυπουργό, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, εξέφρασε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ολλανδών πολιτών απέρριψε τον λαϊκισμό Βίλντερς.

Την ικανοποίησή του για την ήττα Βίλντερς εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Ο πρόεδρος δίνει θερμά συγχαρητήρια στον Μαρκ Ρούτε για την καθαρή νίκη εναντίον του εξτρεμισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Στο «παιχνίδι» μπήκε και ο επίδοξος δελφίνος για την γαλλική προεδρία, Εμανουέλ Μακρόν, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να επικρατήσει της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Η Ολλανδία μας δείχνει ότι η επιτυχία για την ακροδεξιά δεν είναι δεδομένο συμπέρασμα και ότι οι προοδευτικοί κερδίζουν μομέντουμ», είπε ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας, που διεκδικεί το χώρο του κέντρου με μείγμα αριστερών και φιλελεύθερων πολιτικών.

Για ψήφο υπέρ της Ευρώπης και κατά των εξτρεμιστών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ολλανδό πρωθυπουργό.

Συγχαρητήρια και με εγχώριους αποδέκτες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συγχαρητήρια Μαρκ Ρούτε. Το 2017 θα είναι η χρονιά που ο λαϊκισμός θα ηττηθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», δήλωσε μέσω Twitter o πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: skai.gr