Η Ολλανδία απέκρουσε, με απώλειες, τον λαϊκισμό του Βίλντερς

Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Ολλανδίας απέκρουσαν το κύμα λαϊκισμού στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, με τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να κερδίζουν καθαρά την πρώτη θέση και να έχουν τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση NOS, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να αποσπάσουν 33 από τις 150 έδρες της Κάτω Βουλής, δεκατρείς περισσότερες σε σχέση με το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκερτ Βίλντερς, που καταλαμβάνει 20 έδρες.

Οι Φιλελεύθεροι αποδυναμώνονται συγκριτικά με τις κάλπες του 2012, όταν είχαν 41 βουλευτές, όμως κατόρθωσαν να ανατρέψουν τις δημοσκοπήσεις που μέχρι πριν από δύο εβδομάδες ήθελαν τον κ. Βίλντερς να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.

Ο κ. Βίλντερς από την πλευρά του, που υποστηρίζει κλείσιμο των τζαμιών και απαγόρευση του κορανίου, κερδίζει μεν πέντε περισσότερες έδρες σε σχέση με το 2012, όμως η επίδοσή του είναι χειρότερη από το 2010, όταν είχε 24 βουλευτές.

«Απόψε είναι η βραδιά που η Ολλανδία είπε 'όχι' στο λάθος είδος λαϊκισμού αλλά και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ», είχε δηλώσει νωρίτερα σε μετεκλογική ομιλία του στην Χάγη ο κ. Ρούτε.

«Ευχαριστώ τους ψηφοφόρους του Κόμματος για την Ελευθερία, κερδίσαμε έδρες», δήλωσε μέσω Twitter ο κ. Βίλντερς. Δήλωσε επίσης παρών στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού, εάν τον χρειάζονται.

Το επόμενο βήμα

Με δεδομένο όμως ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βίλντερς, το βλέμμα στρέφεται τώρα στις υπόλοιπες δυνάμεις για να επιτευχθεί η ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 76 εδρών.\

Το πιθανότερο σενάριο είναι μία κυβέρνηση τεσσάρων κομμάτων που θα περιέχει τουλάχιστον μία παράταξη της αριστεράς. Στη Βουλή μπαίνουν αυτή την ώρα 13 κόμματα.

Οι δύο πιο πιθανοί εταίροι, βάσει αριθμών είναι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι κεντροδεξιοί Δημοκράτες66, που φαίνεται να κερδίζουν 19 έδρες έκαστοι, βγαίνοντας ενισχυμένοι κατά έξι και επτά βουλευτές αντίστοιχα.

Μεγάλη έκπληξη ήταν το κεντροαριστερό κόμμα των Πράσινων, που κερδίζει 14 έδρες, αυξάνοντας την κοινοβουλευτική δύναμή του κατά 10 βουλευτές.

Αντίθετα, μεγάλη ήττα υπέστη το Εργατικό Κόμμα όπου ανήκει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το οποίο καταποντίζεται στις εννέα έδρες, χάνοντας 29 βουλευτές σε σχέση με το 2012.

Οι Εργατικοί, κυβερνητικοί εταίροι του κ. Ρούτε, φαίνεται πως υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που εφήρμοσε η κυβέρνηση συνεργασίας, ειδικά την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Το 2012 οι Εργατικοί ήταν δεύτερο κόμμα ενώ σήμερα είναι έβδομη δύναμη.

«Το αισθάνομαι άδικο», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, που υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομικών και αναμένεται να αποχωρήσει από την προεδρία της ευρω-ομάδας.

Στάσιμη έμεινε η άλλη παραδοσιακή δύναμη της αριστεράς, οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι καταλαμβάνουν 14 έδρες, δηλαδή μία λιγότερη συγκριτικά με τις προηγούμενες κάλπες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υποδέχτηκαν με ανακούφιση τη νίκη Ρούτε, καθώς η Ολλανδία ανοίγει τον κύκλο κρίσιμων εκλογών στην Ε.Ε., με τη Γαλλία να πηγαίνει στις προεδρικές κάλπες στον Απρίλιο-Μάιο και τη Γερμανία να ακολουθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το επίσημο τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί από την εκλογική επιτροπή στις 21 Μαρτίου, καθώς η κατανομή των 150 εδρών θα γίνει με απλή αναλογική και με βάση το σύνολο των ψήφων, ενώ όσες θέσεις απομένουν θα οριστούν με βάση ένα πολύπλοκο σύστημα διαπραγμάτευσης.
Πηγή: skai.gr