Κλείσιμο

Ολλανδία Εκλογές: Μεγάλη νίκη για Ρούτε - Ήττα για ακροδεξιούς

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας πέτυχε μια ισχυρή νίκη επί του αντι-ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού Γκέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές, ανακουφίζοντας  τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν ένα κύμα εθνικισμού.

Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, φιγουράρει πρώτο με ποσοστό 21,3%, ενώ το κόμμα του Βίλντερς είναι στο 13,1%. Οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στο 12,5% και ακολουθούν οι Δημοκρατικοί με 12%, οι Σοσιαλιστές με 9,3% και οι Πράσινοι με 9%.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία που διεξήγαγε το exit poll εκτιμά ότι το κόμμα του Βίλντερς θα τερματίσει τρίτο, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το κεντροδεξιό κόμμα του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε
VVD θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο εξασφαλίζοντας 31 από τις 150 έδρες, καταγράφοντας όμως πτώση 10 εδρών από τις 41 που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2012.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.
Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 82% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS.

Το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του. Αναμένεται να εξασφαλίσει 10 έδρες σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012.

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εμφανίζονται ενισχυμένοι με 14 έδρες, μια αύξηση 10 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.
Mένει να δούμε πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση, αφού το κόμμα του Ρούτε δεν κατάφερε να αποσπάσει την αυτοδυναμία.

Ρούτε: Η Ολλανδία είπε «όχι» στον λαϊκισμό

O πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, μετά τα exit polls, τόνισε ότι «παρά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε ‘όχι’ στον λαϊκισμό». 

Να σημειωθεί ότι τα exit polls κατέδειξαν ότι το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), θα είναι νικητής των βουλευτικών εκλογών.

Ο κ. Ρούτε τόνισε ότι το κόμμα του φαίνεται πως θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο για τρίτη συνεχόμενη φορά. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Βίλντερς: Δεν έχω τελειώσει ακόμα με τον Ρούτε!

Άμεσα αντέδρασε την Τρίτη το βράδυ ο Γκερτ Βίλντερς στο exit poll που έδειχνε το ακροδεξιό κόμμα του (Κόμμα Ελευθερίας - PVV) δεύτερο στις Ολλανδικές εκλογές με 19 έδρες (συν τέσσερις συγκριτικά με τις εκλογές του 2012). Ωστόσο, το PVV καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μαζί με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα - CDA και το φιλελεύθερο D66 και σημειώνει σαφώς χαμηλότερα του αναμενομένου ποσοστά σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, αφού εμφανιζόταν να διεκδικεί και τη νίκη. 

«Χαίρομαι με την αύξηση των εδρών, δεν έχω τελειώσει ακόμα με το Ρούτε!» δήλωσε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter ο ακροδεξιός ηγέτης θέλοντας να φανεί αισιόδοξος. 

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ

Mεγάλος χαμένος των ολλανδικών εκλογών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε όμως ότι «δεν προτίθεται να τα παρατήσει ποτέ», και θα συνεχίσει την πορεία του. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, έχασε δυνάμεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Μετά τα Exit Poll, τόνισε: «Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας τους τελευταίους μήνες. Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ».

Μέρκελ σε Ρούτε: Ανυπομονώ να συνεργαστούμε

Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε τηλεφώνησε για να δώσει συγχαρητήρια, στον απερχόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, που κερδίζει εκ νέου τις ολλανδικές εκλογές.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος είπε στον μεγάλο νικητή: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Γιούνκερ: Ψήφος υπέρ της Ευρώπης και κατά των εξτρεμιστών η νίκη του VVD

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του εκπροσώπου του Μαργαρίτη Σχοινά, χαρακτήρισε ψήφο υπέρ της Ευρώπης και κατά των εξτρεμιστών, τη διαφαινόμενη νίκη -βάσει του exit poll- του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) στις εκλογές της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ηγέτη του VVD, «για την καθαρή του νίκη».


Πηγή: skai.gr