SZ: Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για την αντιπαράθεση Χάγης-Άγκυρας

Οι τριγμοί στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Ε.Ε. –κυρίως Ολλανδία και Γερμανία- με αφορμή την απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών στην Ευρώπη εν όψει του τουρκικού συνταγματικού δημοψηφίσματος, είναι το θέμα που κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο.

Η Suddeutsche Zeitung γράφει για «συναγερμό στο ΝΑΤΟ» με αφορμή την κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας. 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ είναι θορυβημένο από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη του. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι επικρατεί μεν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξοργίζει κανείς τη στρατηγικά σημαντική σύμμαχο». 

Η SZ προσθέτει ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική συνομιλία με τις δύο πλευρές (Ολλανδία - Τουρκία), κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση.

Το κλίμα πυροδοτούν και νέες τουρκικές απειλές για αναθεώρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση ης προσφυγικής κρίσης, από τον Τούρκο υπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επανειλημμένα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη συμφωνία ως μέσο πίεσης, εξαπολύοντας απειλές για ακύρωσή της. Σύμφωνα με την Τageszeitung του Βερολίνου, «δεν είναι τόσο απλό» αυτές οι απειλές να λάβουν σάρκα και οστά, δεδομένου ότι «οι συνθήκες που επικρατούσαν το 2015 (σ.σ. έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης) δεν μπορούν απλά να αποκατασταθούν».

Η εφημερίδα γράφει ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που ήθελαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το έπραξαν σημειώνοντας ότι «δεν ήρθαν στην Ευρώπη επειδή τα σύνορα ήταν ανοιχτά -αυτά δεν ήταν ανοιχτά- αλλά επειδή κατέρρευσαν οι δομές τροφοδοσίας στην Τουρκία» λόγω οικονομικής ένδειας των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις τροφοδοτούν πλέον τους πρόσφυγες. «Είναι δύσκολο να παρεμποδίσει κανείς τη δράση τους. Κατά κύριο λόγο είναι η Ερυθρά Ημισέληνος αυτή που οργανώνει την τροφοδοσία. Αυτήν δεν μπορεί ο κ. Ερντογάν απλά να την μπλοκάρει σαν ευρωπαϊκό υποβρύχιο, ακόμη κι αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό», καταλήγει η Τageszeitung.
Πηγή: skai.gr