Η πολιτική επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων στηρίζει ομόφωνα τον Φιγιόν

Πλήρη και ομόφωνη στήριξη στην υποψηφιότητα του Φρανσουά Φιγιόν έδωσε η πολιτική επιτροπή του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στη Γαλλία, παρά το σκάνδαλο αργομισθίας που βαραίνει την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού.

Πρόκειται για την πιο ξεκάθαρη δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων στον κ. Φιγιόν, λιγότερο από 50 ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου.

Υπό τη σκιά του σκανδάλου
για εικονική απασχόληση της συζύγου του στο βουλευτικό του γραφείο, ο κ. Φιγιόν έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύει να μην προκριθεί στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των εκλογών. Τις τελευταίες ημέρες το στρατόπεδό του έχει υποστεί πολιτική «αιμορραγία» με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής, τον θησαυροφύλακα και τον εκπρόσωπο Τύπου να παραιτούνται.

Το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ομάδα συμμάχων του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να ζητήσει από τον κ. Φιγιόν να βρει αντικαταστάτη υποψήφιο.

Νωρίτερα, ο κ. Σαρκοζί πρότεινε δημοσίως τριμερή συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του κ. Φιγιόν και του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, ώστε να βρεθεί «αξιοπρεπής και αξιόπιστη διέξοδος» από «μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Δεν είναι γνωστό εάν ο ίδιος ο κ. Σακροζί σχεδιάζει να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές.

Ο κ. Ζιπέ από την πλευρά του, που ηττήθηκε από τον κ. Φιγιόν στον τελευταίο προκριματικό γύρο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αποσαφήνισε το πρωί ότι δεν προτίθεται να αναλάβει την υποψηφιότητα του κόμματος.

Ο ίδιος ο κ. Φιγιόν έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να παραδώσει το χρίσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β». Έχει μάλιστα κατηγορήσει τις εισαγγελικές Αρχές ότι επιχειρούν την «πολιτική δολοφονία» του.

Ο κ. Φιγιόν ελέγχεται λόγω καταγγελιών ότι απασχολούσε δημοσία δαπάνη τη σύζυγό του στο βουλευτικό του γραφείο σε εικονικές δουλειές. Παραδέχεται πως είχε προσλάβει τη σύζυγό του, όμως υποστηρίζει ότι εργαζόταν πραγματικά και συνεπώς είχε κερδίσει το μισθό της.
Πηγή: skai.gr