Κλείσιμο

Εναλλακτικό υποψήφιο «θα προτείνουν στον Φιγιόν» σύμμαχοι του Σαρκοζί

Σφοδρή εσωτερική αντιπαράθεση φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στους κόλπους της γαλλικής δεξιάς όσον αφορά την υποψηφιότητα του σκανδαλο-χτυπημένου Φρανσουά Φιγιόν για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου-Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, σύμμαχοι του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που συνεδρίασαν το πρωί, αποφάσισαν να διαμηνύσουν στο στρατόπεδο Φιγιόν ότι χρειάζεται να βρει αντικαταστάτη υποψήφιο για τη διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι σύμμαχοι του κ. Σαρκοζί συμφώνησαν να ζητήσουν από τον Κριστιάν Ζακόμπ, επιφανές στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, να συναντηθεί προσωπικά με τον Φιγιόν ώστε να του μεταφέρει το αίτημα για απόσυρση από την εκλογική κούρσα.

Νωρίτερα, ο κ. Σαρκοζί πρότεινε δημοσίως τριμερή συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του κ. Φιγιόν και του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, ώστε να βρεθεί «αξιοπρεπής και αξιόπιστη διέξοδος» από «μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Δεν είναι γνωστό εάν ο ίδιος ο κ. Σακροζί σχεδιάζει να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές.

Ο κ. Ζιπέ από την πλευρά του, που ηττήθηκε από τον κ. Φιγιόν στον τελευταίο προκριματικό γύρο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αποσαφήνισε το πρωί ότι δεν προτίθεται να αναλάβει την υποψηφιότητα του κόμματος, λιγότερο από 50 ημέρες πριν τις κάλπες της 23ης Απριλίου.

Δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμύτατη κριτική στον κ. Φιγιόν, ειδικά για την επιμονή του να παραμείνει στην προεκλογική μάχη, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να αποκλείεται από τον πρώτο γύρο, αφήνοντας τη διεκδίκηση του Ελιζέ στον κεντροαριστερό Εμμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

Ο ίδιος ο κ. Φιγιόν έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να παραδώσει το χρίσμα, κι έχει κατηγορήσει τις εισαγγελικές Αρχές ότι επιχειρούν την «πολιτική δολοφονία» του.

Ο κ. Φιγιόν ελέγχεται λόγω καταγγελιών ότι απασχολούσε δημοσία δαπάνη τη σύζυγό του στο βουλευτικό του γραφείο σε εικονικές δουλειές. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος παραδέχεται πως είχε προσλάβει τη σύζυγό του, όμως υποστηρίζει ότι εργαζόταν πραγματικά και συνεπώς είχε κερδίσει το μισθό της.
Πηγή: skai.gr