Ο Φιγιόν προτρέπει τους υποστηρικτές του να μην εγκαταλείψουν τη μάχη

Να μην εγκαταλείψουν τη μάχη για τη γαλλική προεδρία κάλεσε τους υποστηρικτές του ο υποψήφιος της δεξιάς για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν σε ομιλία που έδωσε δίπλα στον πύργο του Άιφελ.

Στα είκοσι λεπτά που διήρκησε περίπου η ομιλία του ο Φιγιόν δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ενδεχόμενο παραίτησής του.

Μετά το πολιτικό σκάνδαλο Πενελόπ που ξέσπασε ο Φρανσουά Φιγιόν δέχεται πιέσεις να αποχωρήσει από την κούρσα για τη γαλλική προεδρία καθώς τα ποσοστά του κόμματος των Ρεπουμπλικανών εμφανίζονται ιδιαίτερα χαμηλά.

Χθες Σάββατο ο Φιγιόν μίλησε σε ανάλογη συγκέντρωση στην περιοχή Ομπερβιλιέ, νοτιοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, και ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να «μην ενδώσουν στις πιέσεις, να μην δειλιάσουν», γιατί όπως είπε επιχειρούν να «τους φοβίσουν». Επανέλαβε ακόμα, τις βασικές αρχές του προγράμματος του, δηλαδή τη μείωση των φόρων και το 35ωρο εργασίας.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι και η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, τη Δευτέρα το απόγευμα, προκειμένου να «γίνει εκτίμηση της κατάστασης».

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να αποσυρθεί ο Φιγιόν και να αφήσει τη θέση του στον αντίπαλό του στις προκριματικές και πρώην πρωθυπουργό και νυν δήμαρχο του Μπορντό Αλέν Ζιπέ.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό από πηγή που πρόσκειται στο κόμμα ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικόλα Σαρκοζί και ο Ζιπέ συζήτησαν χθες το βράδυ την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εμπλοκή του Φιγιόν σε σκάνδαλο περί αργομισθίας της συζύγου του.

Την ίδια ώρα, ο Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού γαλλικού κόμματος UDI, συμμάχου των Ρεπουμπλικανών, προειδοποίησε σήμερα μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 ότι η συνέχιση της στήριξης του Φιγιόν για την υποψηφιότητα της προεδρίας θα οδηγήσει σε "σίγουρη αποτυχία" και κάλεσε τον Αλέν Ζιπέ να παρέμβει.

"Στους Ολυμπιακούς όταν ο νικητής του χρυσού μεταλλίου αποκλειστεί, τότε αναλαμβάνει ο κάτοχος του αργυρού μεταλλίου", είπε ο Λαγκάρντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των συντηρητικών, τα οποία θα προτείνουν έναν εναλλακτικό υποψήφιο στη θέση του Φρανσουά Φιγιόν, όπως είπε ανώτερο στέλεχος του κόμματος ''Οι Ρεπουμπλικανοί'' αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μόνο επιλογή είναι ο Αλέν Ζιπέ.

"Μέσα στις επόμενες ώρες θα προτείνουμε μια πρωτοβουλία", δήλωσε ο Κριστιάν Εστροζί, ένας στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει αύριο το πρωί.

"Δεν έχουμε τον χρόνο για να συζητήσουμε ποιός έχει το μεγαλύτερο ταλέντο. Δεν νομίζω ότι κανένας από τους σαραντάρηδες στο πολιτικό μας κίνημα, που έχουν ταλέντο, μπορεί να αναλάβει τον ρόλο να μας ενώσει".

Ο Εστροζί είπε ότι η πρωτοβουλία θα έχει τον ίδιο επικεφαλής και άλλα βαριά ονόματα του κόμματος περιλαμβανομένων των Ζαβιέ Μπερτράν και Βαλερί Πεκρές.

"Το ευκολότερο πράγμα προφανώς...είναι το πρόσωπο που ήρθε δεύτερο στις προκριματικές και αυτός είναι πολύ απλά ο Αλέν Ζιπέ", είπε ο ίδιος.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ