Κλείσιμο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ αποσύρθηκε από τις έρευνες για τη Ρωσία

Την απεμπλοκή του από κάθε έρευνα σχετικά με τυχόν παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τις προεκλογικές εκστρατείες ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τραμπ, Τζεφ Σέσιονς, στον απόηχο των αποκαλύψεων ότι πριν τις κάλπες είχε επαφές με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Οι αποκαλύψεις για τις δύο συναντήσεις
με τον πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ προκάλεσαν πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ, με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη Γερουσία ο κ. Σέσιονς είχε αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε προεκλογική επικοινωνία με ρώσους αξιωματούχους.

Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές είχαν ζητήσει την παραίτηση του υπουργού, κατηγορώντας τον για ψευδορκία. Κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Σέσιονς είχε εργαστεί ως σύμβουλος της καμπάνιας Τραμπ πάνω σε θέματα εθνικής ασφάλειας. 

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι κατά την ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία θα έπρεπε να είχε αποκαλύψει τις επικοινωνίες με τον ρώσο διπλωμάτη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η κατάθεσή του ήταν έντιμη, με βάση το πώς είχε κατανοήσει την ερώτηση. κι ότι δεν διέπραξε ψευδορκία.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν μπορεί να θυμηθεί οιαδήποτε «συγκεκριμένη πολιτική συζήτηση» με τον κ. Κίσλιακ, και αποκάλεσε «τελείως ψευδείς» τις εικασίες ότι ενεπλάκη σε ανταλλαγή πληροφοριών με τη Μόσχα.

Μάλιστα, ο κ. Σέσιονς αποσαφήνισε πως η απόσυρσή του από τυχόν έρευνες δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως παραδοχή ότι διεξάγεται έρευνα αναφορικά με επεμβάσεις της Μόσχας στο προεκλογικό τοπίο. Επισήμως, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή ερευνών για το ζήτημα.

Η απόσυρση του κ. Σέσιονς από τις έρευνες σχετικά με τυχόν ρωσική επιρροή στην προεκλογική περίοδο έρχεται μολονότι ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ του προσέφερε δημόσια πολιτική στήριξη, λέγοντας ότι τον εμπιστεύεται «απόλυτα». Ανάλογη στήριξη δόθηκε και από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

«Ο Τζεφ Σέσιονς είναι ένας έντιμος άνδρας, δεν είπε τίποτα λαθεμένο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ, προσθέτοντας πως ο κ. Σέσιονς «θα μπορούσε να διατυπώσει την απάντησή του με περισσότερη ακρίβεια, αλλά σαφώς δεν είχε πρόθεση» να παραπλανήσει τη Γερουσία.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του κ. Σέσιονς προσπάθησε να περιορίσει την ζημιά, υποστηρίζοντας ότι οι συναντήσεις με τον ρώσο πρέσβη έγιναν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχε τότε ο κ. Σέσιονς ως γερουσιαστής.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι επαφές του κ. Σέσιονς με τη ρωσική πλευρά έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας από το FBI, το οποίο όμως υπάγεται στο ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι γνωστό εάν η έρευνα κατέληξε σε κάποιο πόρισμα ή εάν συνεχίζεται.

Η υπόθεση Σέσιονς αναζωπυρώνει τις υποψίες για προεκλογικές επικοινωνίες συνεργατών του κ. Τραμπ με τη Ρωσία, ενδεχόμενο που αρνείται ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. Πριν δύο εβδομάδες, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε υπό τη σκιά υποψιών ότι πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση συνομίλησε με τον ρώσο πρέσβη για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν συμπεράνει σε επίσημη έκθεσή τους πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης ώστε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του κ. Τραμπ.
Πηγή: skai.gr