Η Τουρκία προφυλάκισε ανταποκριτή της Die Welt για τρομοκρατική προπαγάνδα

Προφυλακίστηκε στην Τουρκία ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, προκαλώντας την αντίδραση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και δίνοντας νέα διάσταση σε μία υπόθεση που αναδεικνύεται αγκάθι στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο.

Ο 43χρονος Ντενίζ Γιουτζέλ, που έχει γερμανική και τουρκική υπηκοότητα, κατηγορείται για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και υποκίνηση μίσους. Κρατούνταν από τα μέσα Φεβρουαρίου, όμως τη Δευτέρα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την πλήρη σύλληψη και προσωρινή φυλάκισή του, έως ότου να δικαστεί.

Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Γιουτζέλ φαίνεται πως συνδέονται με ανταποκρίσεις του σχετικά με email του τούρκου υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ – γαμπρού του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν – μηνύματα που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από επίθεση της ομάδας χάκερ RedHack.

Η Die Welt υποστηρίζει πως τα email καταδεικνύουν προσπάθειες ελέγχου ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αλλά και επηρεασμού της κοινής γνώμης μέσω ψεύτικων λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ΣΚΑΪ δεν έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει τις εν λόγω πληροφορίες.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, οι τούρκοι ανακριτές ρώτησαν τον κ. Γιουτζέλ εάν σχετίζεται με τους χάκερ, αλλά και για συνέντευξη που είχε πάρει από έναν οπλαρχηγό του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Αιχμηρή απάντηση Μέρκελ, πιο σκληρός ο Γκάμπριελ

Άμεση ήταν η αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία, σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε την προφυλάκιση Γιουτζέλ «πικρή», «απογοητευτική» και «δυσανάλογη» των ενεργειών του.

Η [γερμανική] κυβέρνηση προσδοκά πως, στη διαχείριση της υπόθεσης Γιουτζέλ, η τουρκική Δικαιοσύνης θα έχει κατά νου τη μεγάλη σημασία της ελευθεροτυπίας σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες.

Πιο σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είπε πως η υπόθεση καταδεικνύει φανερά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά την αξία της ελεύθερης ενημέρωσης και έκφρασης.

Μολονότι η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική παροικία στην Ευρώπη, οι σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί απότομα το τελευταίο έτος, λόγω της προσφυγικής κρίσης και των μέτρων καταστολής που έχει επιβάλει ο κ. Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ο κ. Γιουτζέλ είναι ο πρώτος γερμανός δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται στην Τουρκία μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, τύχη που όμως έχουν ήδη υποστεί δεκάδες τούρκοι συνάδελφοί του. Όλες οι διεθνείς οργανώσεις προάσπισης της ελευθεροτυπίας κατατάσσουν την Τουρκία στους μεγαλύτερους «δεσμοφύλακες» δημοσιογράφων ανά τον κόσμο.
Πηγή: skai.gr