Ο Μακρόν αυξάνει το προβάδισμά του έναντι του Φιγιόν και απειλεί τη Λε Πεν

Ο κεντροαριστερός προεδρικός υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως είναι ο μεγάλος κερδισμένος των πολιτικών ζυμώσεων των τελευταίων ημερών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις, ο κ. Μακρόν αποκτά πλέον καθαρό προβάδισμα έναντι του δεξιού Φρανσουά Φιγιόν και «ψαλιδίζει» τη διαφορά που τον χωρίζει από την ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν.

Συγκεκριμένα, η καθημερινή δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop θέλει τον κ. Μακρόν να κερδίζει το 24,5% της ψήφου στον πρώτο γύρο, που θα λάβει χώρα στις 23 Απριλίου, ενώ ο κ. Φιγιόν βρίσκεται στο 20%. Στην πρώτη θέση παραμένει η κ. Λε Πεν, απολαμβάνοντας όμως ισχνό προβάδισμα 1,5 μονάδων έναντι του Μακρόν.

Παραπλήσια αποτελέσματα δίνει η επίσης καθημερινή έρευνας της OpinionWay, που θέλει τον κ. Μακρόν να κερδίζει το 24% στον πρώτο γύρο, τρεις μονάδες μπροστά από τον κ. Φιγιόν και δύο μονάδες πίσω από την κ. Λε Πεν.

Στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, ο κεντροαριστερός υποψήφιος επικρατεί άνετα της ακροδεξιάς ηγέτιδας με 62% έναντι 38%, σύμφωνα με την OpinionWay.

Ο κ. Μακρόν φαίνεται πως ωφελείται από τη στήριξη του ισχυρού κεντρώου πολιτικού Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος τον στήριξε δημόσια στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κατέβει ο ίδιος ως υποψήφιος.

Κρίσιμος άγνωστος παράγοντας παραμένει εν τω μεταξύ παραμένει η στάση της γαλλικής αριστεράς, μετά τη μυστική συνάντηση την Παρασκευή του Σοσιαλιστή υποψήφιου Μπενουά Αμόν με τον επικεφαλής των κουμουνιστικών δυνάμεων, Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

Σύμφωνα με τις δύο δημοσκοπήσεις, οι δύο άνδρες συγκεντρώνουν αθροιστικά το 25% έως 26% της λαϊκής ψήφου και συνεπώς, σε περίπτωση κοινής καθόδου στις κάλπες, μπορούν να διεκδικήσουν το Ελιζέ.
Πηγή: skai.gr