Κλείσιμο

Η Ουγγαρία άρχισε να κατασκευάζει τον δεύτερο αντιμεταναστευτικό φράχτη

Την έναρξη των έργων για την κατασκευή δεύτερου αντιμεταναστευτικού φράχτη ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Ο φράχτης θα υψωθεί κατά μήκος των νότιων συνόρων με τη Σερβία. Δεν είναι γνωστό εάν στο μέλλον θα επεκταθεί στη μεθόριο με άλλες χώρες, όπως η Κροατία ή η Ρουμανία.

Μολονότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια και η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό έχουν περιορίσει σημαντικά τις ροές προς τη βόρεια Ευρώπη, η ουγγρική κυβέρνηση επιμένει πως καθημερινά σταματά δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούν να μπουν στο έδαφός της.

Το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει η δεύτερη αντιμετανατευτική γραμμή θα μπορεί να σταματήσει «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες» ανθρώπους, εάν χρειαστεί. Εξηγώντας την απόφαση για την κατασκευή, είχε επικαλεστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία επιτρέψει στα εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ο προσωπάρχης του κ. Όρμπαν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του φράχτη και για κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Η Ουγγαρία έχει ήδη δεχτεί εντονότατες επικρίσεις για τη στάση της απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, ειδικά τη στιγμή που άλλα κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος των αφίξεων.
Πηγή: skai.gr