Αναστασιάδης: Το τουρκικό δημοψήφισμα θα καθορίσει την στάση του Ερντογάν

Το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία θα καθορίσει τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, εκτιμά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προειδοποιώντας ότι, με τα ως τώρα δεδομένα, δεν είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού.

Η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα είναι κρίσιμη για την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να αποφύγει τυχόν εσωτερικές διαφωνίες που θα του στερούσαν ψήφους, σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης, προβλέποντας πως το όποιο αποτέλεσμα θα είναι οριακό.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης αναγνωρίζει πως έχουν καταγραφεί συγκλίσεις χωρίς προηγούμενο, αλλά η τουρκική πλευρά προβάλει, «λόγω αδυναμίας επιχειρημάτων και θέσεων», νέες απαιτήσεις (όπως οι τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους) θέτοντας εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε την καλή διάθεση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και περιμένουμε την επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τονίζει, στην συνέντευξή του στην «Real News», εκτιμώντας πως η παρούσα κατάσταση, δεν ευνοεί την επίλυση του Κυπριακού.

Κλείνοντας, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει, σταθερά, υπέρ της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων. 

«Ο καθένας, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς παράγοντα, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν μια κατοχική δύναμη να αξιώνει να διατηρήσει εγγυητικά δικαιώματα και μάλιστα σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν έτει 2107», σημειώνει, χαρακτηριστικά, ο Κύπριος Πρόεδρος.
Πηγή: skai.gr