Τσαβούσογλου: Έχουν επιστρέψει στη Συρία περίπου 50.000 πρόσφυγες

Περίπου 50.000 Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία επέστρεψαν στη Συρία μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της χώρας τους τον Αύγουστο του 2016, γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Περίπου 50.000 Σύροι επέστρεψαν σε αυτήν την περιοχή από την Τουρκία μετά την έναρξη της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη» είπε ο Τούρκος υπουργός σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την ανακατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, τελευταίου προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Χαλέπι.

Σύμφωνα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Σύροι μαχητές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη με τη στήριξη του τουρκικού στρατού.

Ο τουρκικός στρατός επισήμανε ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται «για την εξουδετέρωση των εμποδίων, των ναρκών και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν τοποθετηθεί στους τομείς υπό έλεγχο».

Ο υπουργός επισήμανε ότι μετά την ανακατάληψη της Αλ Μπαμπ «πολλοί άνθρωποι θα επιστρέψουν» στα σπίτια τους.

«Από τη στιγμή που υπάρχει μια ασφαλής περιοχή, που έχει απελευθερωθεί από τα τρομοκρατικά στοιχεία, οι Σύροι έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν μια φυσιολογική ζωή» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποσχέθηκε από την πλευρά του στους κατοίκους της Αλ Μπαμπ που είχαν εγκαταλείψει την πόλη τους την στήριξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτια τους με ασφάλεια.

«Με την Αλ Μπαμπ υπό έλεγχο, οι στόχοι που είχαμε θέσει κατά την έναρξη των επιχειρήσεων επιτεύχθηκαν. Την επόμενη ημέρα, θα προσφέρουμε υποστήριξη με στόχο να εξομαλύνουμε την ζωή (των κατοίκων) και για τους ντόπιους να επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους» τόνισε ο Ακάρ μιλώντας σε στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις τουρκικές επαρχίες Γκαζιάντεπ και Κιλίς.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ