Κλείσιμο

Σεούλ: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η χρήση νευροτοξικών

Η χρήση του VX, ενός απαγορευμένου νευροτοξικού παράγοντα, για τη δολοφονία στη Μαλαισία του ετεροθαλούς αδελφού του βορειοκορεάτη ηγέτη αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» των διεθνών συνθηκών, ανακοίνωσε σήμερα η Νότια Κορέα.

«Έχουμε συγκλονιστεί από τις τελευταίες αποκαλύψεις των μαλαισιανών αρχών σύμφωνα με τις οποίες το VX (...) χρησιμοποιήθηκε για να σκοτωθεί ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «μια κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης για τα χημικά όπλα και άλλων διεθνών προδιαγραφών».

Η Σεούλ, η οποία βλέπει το χέρι της Πιονγκγιάνγκ πίσω από τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-Ναμ στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, έχει υπογράψει, αντίθετα από τη Βόρεια Κορέα, τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που τέθηκε σε ισχύ το 1997.

«Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται αυστηρά, παντού, για οποιονδήποτε λόγο», συνεχίζει το υπουργείο.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας είχε υποστηρίξει το 2014 σε έκθεσή του πως η Βόρεια Κορέα είχε αρχίσει τη δεκαετία του 1980 να παράγει χημικά όπλα και εκτιμάται ότι διαθέτει απόθεμα 2.500 έως 5.000 τόνων.

Το 2015 η αμερικανική δεξαμενή εγκεφάλων Nuclear Threat Initiative εκτιμούσε από την πλευρά του πως η Βόρεια Κορέα ήταν η χώρα που διέθετε το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα χημικών όπλων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Πηγή: skai.gr