Ο Τραμπ θέλει επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως επιθυμεί την επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα και πρέπει να επανέλθει «στην κορυφή».

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι είναι «πολύ θυμωμένος» για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Πρόσθεσε ότι η επιτάχυνση ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας για τους συμμάχους των ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, είναι μία από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές.

«Θα ήταν εξαιρετικό, ένα όνειρο να μην διαθέτει καμία χώρα πυρηνικά όπλα, αλλά αν οι χώρες πρόκειται να διαθέτουν πυρηνικά, εμείς θα είμαστε στην κορυφή», είπε ο Τραμπ.

Υπογράμμισε ότι η Κίνα μπορεί για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Πιονγιάνγκ να περιορίσει τις επιθετικές της ενέργειες.

Η Νέα Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων (New START), που υπογράφηκε το 2010, μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας απαιτεί έως τις 5 Φεβρουαρίου 2018 από τις δύο χώρες να περιορίσουν το στρατηγικό πυρηνικό τους οπλοστάσιο σε ίδια επίπεδα για 10 χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την συνθήκη αυτή «μονομερή συμφωνία», προσθέτοντας ότι είναι «ακόμα μια κακή συμφωνία που συνήψε η χώρα, είτε πρόκειται για την New START, είτε για την συμφωνία με το Ιράν. Θα ξεκινήσουμε να συνάπτουμε καλές συμφωνίες».

Τέλος, ο Τραμπ εξέφρασε την ενόχλησή του για την ανάπτυξη από τη Ρωσία ενός πυραύλου κρουζ κατά παραβίαση της συνθήκης του 1987 για την απαγόρευση πυραύλων εδάφους - αέρος και βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και τόνισε πως θα θέσει το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «όταν και αν συναντηθούν».

Πηγή: skai.gr