Κομισιόν: H Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για την άρση της βίζας

H Τουρκία δεν προχωρά επαρκώς στις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους της μεταναστευτικής συμφωνίας για την ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται ανώτατο ευρωπαϊκό αξιωματούχο της Κομισιόν. 

Η συμφωνία η οποία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2016 δεσμεύει την Τουρκία να εμποδίζει τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής και τους Ασιάτες να μετακινούνται από την επικράτειά της στις χώρες της ΕΕ, με οικονομικά ανταλλάγματα για τη χώρα και ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς βίζα, για τους πολίτες της. 

Η Τουρκία τα πήγαινε καλά στον έλεγχο των συνόρων αλλά σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Κομισιόν που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, η χώρα καθυστερεί τις ανανεώσεις της αντιτρομοκρατικής νομοθέτησης, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τη δικαστική συνεργασία.

Μεγάλο ρόλο στο συμπέρασμα της νέας έκθεσης έπαιξε και η κακή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χθες Τετάρτη πως η Άγκυρα αναμένει το συντομότερο δυνατό η ΕΕ να προχωρήσει τις διαδικασίες για το θέμα της βίζας.

Η απάντηση που δόθηκε από τις Βρυξέλλες ήταν ότι η δήλωση αυτή ήταν εκτός πραγματικότητας μιας και η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.
Πηγή: skai.gr