Ολλανδία: Σε διαθεσιμότητα για διαρροή πληροφοριών σε εγκληματική οργάνωση

Ένας πράκτορας των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών που μετείχε στην ομάδα φύλαξης του Γκέερτ Βίλντερς, του ηγέτη του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV), τέθηκε σε διαθεσιμότητα με την υποψία ότι διέρρεε πληροφορίες σε μια εγκληματική οργάνωση.

Ο Βίλντερς, ο οποίος στην προεκλογική εκστρατεία του προωθεί μια αντιισλαμική ατζέντα που περιλαμβάνει το κλείσιμο τζαμιών και την απαγόρευση της μετανάστευσης από μουσουλμανικές χώρες, καταδίκασε τη φερόμενη διαρροή λέγοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επαρκή ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες De Telegraaf και NRC Handelsblad και τη δημόσια τηλεόραση NOS, ο ύποπτος είναι ενας έμπειρος αξιωματικός περίπου 35 ετών. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Έρικ Άκερμπομ είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του υπόπτου (οι εφημερίδες τον αναφέρουν μόνο με το μικρό όνομα και το αρχικό του επωνύμου του), είπε όμως ότι έχει "μαροκινό υπόβαθρο".

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Business News ο Άκερμπομ τόνισε ότι "εξ όσων γνωρίζει" η ασφάλεια του Βίλντερς δεν τέθηκε σε κίνδυνο.

Ο Βίλντερς συχνά κατακρίνει τα "κακοποιά" στοιχεία της μαροκινής κοινότητας της Ολλανδίας και έχει δεσμευτεί ότι θα πατάξει τα "μαροκινά αποβράσματα" που όπως υποστηρίζει καθιστούν ανασφαλείς τους δρόμους.

Ο πράκτορας που τέθηκε σε διαθεσιμότητα ήταν μέλος της ομάδας που έχει αναλάβει να ελέγχει τους χώρους όπου πρόκειται να εμφανιστεί ο Βίλντερς. Δεν ήταν μέλος της ομάδας των σωματοφυλάκων του, διευκρίνισε ο Άκερμπομ.

"Αν δεν μπορώ να εμπιστεύομαι τυφλά την υπηρεσία που υποτίθεται ότι με προστατεύει, τότε δεν μπορώ να λειτουργήσω", έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε με τον Βίλντερς για να συζητήσουν το θέμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ANP, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βίλντερς και τον υπουργό Δικαιοσύνης Στεφ Μπλοκ. "Δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτού του είδους τις συζητήσεις", είπε μόνο, επαναλαμβάνοντας την απάντηση που δίνει πάντα σε ερωτήσεις που αφορούν τα μέτρα ασφαλείας.

Άλλοι πολιτικοί αντέδρασαν με έκδηλη ανησυχία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Αλεξάντερ Πέχτολντ, του κεντρώου κόμματος D66, εκ των σφοδρότερων επικριτών του Βίλντερς. "Ας μην είμαστε αφελείς. Περισσότερες διευκρινίσεις γρήγορα, σας παρακαλώ", έγραψε στο Twitter χαρακτηρίζοντας "πολύ ανησυχητικές" τις πρώτες πληροφορίες.
Πηγή: skai.gr