Τίλερσον: Σημαντικές οι εποικοδομητικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας και επιβεβαίωσε τη σημασία μίας εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί η απειλή της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τίλερσον και ο Γιάνγκ Τζιέτσι, κρατικός σύμβουλος του οποίου η κατάταξη θεωρείται ανώτερη υπουργού Εξωτερικών, συζήτησαν και τα οικονομικά και θέματα εμπορίου καθώς και πιθανές συνεργασίες σε θέματα αντιτρομοκρατικά, επιβολής του νόμου και υπερεθνικά εγκλήματα, είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωσή του.

Ήταν η πιο πρόσφατη προσπάθεια από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να επανακτήσουν οι σχέσεις τους την ισορροπία μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα που ακολούθησε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ο υπουργός Τίλερσον και ο κρατικός σύμβουλος Γιάνγκ επιβεβαίωσαν τη σημασία μιας εποικοδομητικής διμερούς σχέσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η απειλή που αποτελεί η Βόρεια Κορέα στην σταθερότητα της περιοχής», αναφέρει η πλευρά των ΗΠΑ. 

Η συνομιλία ακολούθησε τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι και του Τίλερσον την Παρασκευή, που ήταν η πρώτη τους κατ' ιδίαν μετά την ανάληψη καθηκόντων του από τον Τίλερσον. Στη συνάντηση εκείνη, ο Ουάνγκ τόνισε ότι τα κοινά ενδιαφέροντα των δύο χωρών υπερτερούν κατά πολύ τις διαφορές τους. 

Πηγή: skai.gr