Οι συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης στο Βερολίνο κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση για αμέλεια


Έχουν περάσει περισσότεροι από 2 μήνες από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο στις 19 Δεκεμβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα στα οποία οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν τις σοβαρές ενστάσεις τους στον τόπο με τον οποίο οι γερμανικές αρχές χειρίστηκαν το περιστατικό.

Αναλυτικότερα δημοσιεύματα τόσο στο Der Tagesspiegel όσο και στη Die Welt τονίζουν πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι συγγενείς των θυμάτων με τον απερχόμενο Γερμανό Πρόεδρο Γιοακίμ Γκάουκ του τόνισαν πως ήταν τραγικό το γεγονός πως δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κανένα φορέα προκειμένου να μάθουν που βρίσκονται οι οικείοι τους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι συγγενείς των 12 θυμάτων τόνισαν στον Γερμανό Πρόεδρο πως εμποδίστηκαν από τις αρχές όταν ζήτησαν να δουν τις σορούς των οικείων τους στα νοσοκομεία και τόνισαν πως οι αστυνομικές αρχές δεν τους άφησαν να παραστούν ούτε στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε λίγες ημέρες μετά την επίθεση σε ναό του Βερολίνου με την αιτιολογία πως εντός του ναού βρίσκονταν σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα.

Το δημοσίευμα της Die Welt φιλοξενεί συνεντεύξεις από συγγενείς θυμάτων στις οποίες αναφέρεται πως η πρώτη επίσημη επικοινωνία που υπήρξε με το Γερμανικό δημόσιο ήταν η επιστολή δαπανών (!) που έστειλε το νεκροτομείο του Βερολίνου στους συγγενείς με το οποίο μάλιστα τους ενημέρωνε πως εάν η οφειλή τους δεν τακτοποιηθεί άμεσα, οι γερμανικές αρχές θα κινηθούν νομικά εναντίον τους.

Από την πλευρά του ο Γερμανός Πρόεδρος ανέφερε στοςυ συγγενείς των θυμάτων πως σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση και πως το ζήτημα θα το διευθετήσει προσωπικά ο ίδιος με τον δήμο ενώ σημείωσε επίσης πως δεν είχε γνώση για την απαγόρευση εισόδου στον ναό. Ο κ. Γκάουκ υπογράμμισε επίσης πως θα υπάρξει σύντομα μία επίσημη τελετή για τα θύματα στην οποία θα αποδοθούν οι δέουσες τιμές στους ανθρώπους που «τόσο άδοξα έχασαν τη ζωή τους».

Στην επίθεση των Χριστουγέννων έχασαν τη ζωή τους επτά Γερμανοί, ένας Ιταλός, ένας Ισραηλινός, ένας Τσέχος και ένας Ουκρανός πολίτης ενός ο τρομοκράτης Ανίς Αμρί είχε αρχικά σκοτώσει και τον Πολωνό οδηγό του φορτηγού. Ο Ανίς Αμρί σκοτώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου από Ιταλούς αστυνομικούς στο Μιλάνο.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης