Καθαιρέθηκε από βουλευτής η ηγέτιδα του φιλοκουρδικού κόμματος

Την καθαίρεση από το βουλευτικό αξίωμα της συναρχηγού του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών κόμματος (HDP) αποφάσισε η τουρκική Βουλή, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ κρατείται εδώ και τρεις μήνες λόγω υποψιών ότι συνδέεται με τρομοκρατική δραστηριότητα.

Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ζητήσει έως και 83 έτη φυλάκισης για την κ. Γιουκσεκντάγ για υποκίνηση βίας και για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει το HDP πως αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ηγεσία του HDP και πολλοί βουλευτές του συνελήφθησαν σε αιφνιδιαστικές εφόδους στην Τουρκία στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Η κράτηση της Γιουκσεκντάγ και του έτερου αρχηγού του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή τη στιγμή κρατούνται 11 βουλευτές του HDP, αφότου, επίσης σήμερα, η τουρκική Αστυνομία συνέλαβε τον υπαρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ιντρίς Μπαλουκέν, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Η παράταξη έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Πηγή: skai.gr